НВК «Берізка»

Крок за кроком до формування особистості


Навчально-виховний комплекс «Берізка» - єдиний навчальний заклад у Бучі, який поєднав у собі і садочок, і початкову школу. Нині в ньому навчаються та виховуються дітки від 2-х до 10 років. «Берізка» створювалася, як заводський садочок, але оскільки в мікрорайоні не було школи, то вирішили відкрити в закладі початкові класи. Така особливість сприяє безболісному переходу малюка від садочка до школи. Крім того, педагоги знають своїх потенційних учнів, слідкують за ними з раннього віку, що дозволяє швидко знайти спільну мову і налагодити контакт.

Дітей з першого класу привчають працювати з енциклопедичним матеріалом (певна тема вивчається тривалий час і зустрічається під час вивчення різних предметів. У результаті дитина швидше, легше і глибше засвоює матеріал). Заповнюваність груп – різна: є і по 29-30 дітей у групі, є і по 18 малят. Унікальність навчально-виховного комплексу «Берізка» полягає в тому, що в 1994 році дитячий садочок (один із перших в Україні) почав працювати за міжнародною експериментальною програмою «Крок за кроком», а в 1997 році до нього приєдналася школа. Згідно цієї програми в Україні створено 10 тренінгових центрів, один з яких діє на базі «Берізки». Постійно проводяться семінари, методичні години, приїжджають гості з різних куточків України, а також закордону - Нідерландів, Німеччини, США, Італії, Норвегії та ін., для обміну досвідом.


«Крок за кроком» - програма, яка дивиться у майбутнє. Вона стала основою тих методик, які зараз розробляються в нашій державі. Суть – в особистісно-орієнтованому навчанні, де акцент робиться на індивідуальності кожної дитини, демократичному вихованні, самостійності, критичності мислення. Як наслідок – діти здатні дати собі об’єктивну оцінку, не будуть принижуватися, але й не дозволять собі поводитися зверхньо. Малюки ростуть відповідальними та самостійними, хочуть постійно пізнавати щось нове. Крім того, у них добре розвинена логіка та дрібна моторика рук. Знання даються через практичні дії, гру. Вихователі та психологи проводять різні тести через ігри, заняття, щоб зрозуміти, що дитина знає, а що ще слід підтягнути. Така «перевірка» відбувається декілька разів на рік.

У кожній віковій групі навчально-виховного комплексу є шість центрів діяльності (родинний, малювання, маніпуляційний, «піску і води», тощо). Є «крісло автора», яке сприяє розвитку мовлення. Дитина сидить у цьому кріслі та веде монолог (навчає «володіти» аудиторією, виголошувати промову без аркушу паперу).

І якщо в інших садочках дітки переважно працюють колективно, шумно, то тут малеча «розпорошується» по цім центрам і тихенько працює над індивідуальним завданням.
Дітки мають доступ до всіх матеріалів: олівці, пензлі, альбоми, пластилін лежать у полі зору вихованця. кожен день і в усіх центрах діяльності все це лежить на рівні поля зору дитини. Така методика дозволяє розвиватися, проявляти ініціативу (адже можна малювати, ліпити коли є бажання і натхнення, а не за розкладом), самовиражатися, робить дитину більш адаптованою до життя у соціумі.

Успішно реалізовується програма «ФОМ» (формування образного мислення), Протягом року вчителі проводять 10 уроків по мистецтву з обов’язковим відвідуванням музею наприкінці року. Всі заняття подаються через проектор. Тобто, діти самі дають назву побаченій картині і розповідають про свої враження, асоціації. Подібні заняття дають «розкритися» навіть найбільш сором’язливим.


У закладі дуже тісно налагоджена робота з батьками. З дорослими працюють психологи, що дозволяє зменшити проблеми, які йдуть із сім’ї і згубно впливають на дитину. Проводяться тренінги (які користуються популярністю) по запобіганню насильства стосовно дітей. Заборонено говорити батькам, що їхня дитина погана, неслухняна. Навпаки – доступно пояснюється, на що саме в поведінці малюка потрібно звернути увагу. Підійшовши до психолога або методиста, можна отримати інформацію, почути думку фахівця про характер дитини, її поведінку, особливості в засвоєнні матеріалу З мамами і татами проводяться тренінги. Батьки висловлюють своє бачення з приводу того, чого дитина повинна досягти за певний період перебування в НВК. Після чого відбувається погодження з вихователем, який пояснює – реально це втілити у життя чи ні, і чому так.

У «Берізці» працює досвідчений, стабільний колектив: два тренери-міжнародники (переймають досвід по вихованню дітей закордоном), п’ять тренерів, які переймають досвід по дошкільній освіті в різних містах України та чотири – по шкільні освіті. Висококваліфіковані медсестри, сильні логопеди та масажист-реабілітолог (є групи для малечі з особливими потребами) пильно слідкують за здоров’ям і самопочуттям діток, зокрема дають їм корисну кисневу пінку, роблять інгаляції, проводять сеанси аромотерапії. Діти постійно в русі, що зменшує кількість захворювань опорно-рухового апарату (підтвердили медичні комісії). При НВК працює пришкільний табір.

Щодо планів на майбутнє, то керівництво закладу сподівається на те, що до навчально-виховного комплексу буде зроблена добудова – 8 нових класів, басейн, велика спортивна зала та медичний блок. Проект цих робіт уже готовий, а початок будівельних робіт залежатиме від фінансування. Також продовжиться робота по адаптації дітей з особливими потребами до сучасного життя, їхній самореалізації.

----------------
Фотографії закладу в фотогалереї


Адреса: 08292, м. Буча, вул. Кірова, 15
Тел.: 90-157
Директор - Ніна Олександрівна Лізенко
Заступник директора з навчально-виховної роботи – Людмила Миколаївна Драчевська
Вихователь-методист - Людмила Михайлівна Руда
Дитячий садок. Кількість груп: 9; кількість дітей: 180; кількість вчителів – 22.
Початкова школа. Кількість класів: 8; кількість учнів: 158; кількість вчителів – 5.



Інформація підготовлена спеціально для www.bucha.com.ua
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.