Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Світлана Демченко: «Люди бояться вкладати кошти в недобудовані об’єкти»

Світлана Демченко: «Люди бояться вкладати кошти в недобудовані об’єкти»

За традицією, у другу неділю серпня відзначається професійне свято всіх будівельників – День будівельника. І хоча поточний рік видався для представників цієї професії нелегким, втрутилася економічна криза, та наші зодчі не втратили оптимізму і вірять, що все рано чи пізно минеться.

Будівельна галузь завжди була невід’ємною частиною розвитку держави, свідченням того, що вона не стоїть на місці. Та й розвиток молодого міста залежить від того, наскільки швидко у ньому з’являються нові об’єкти соціальної інфраструктури, будується житло.


У нас також є своя будівельна організація – КП «Бучабудзамовник», яка вже не один рік успішно реалізує проекти будівництва у місті Буча. Чим сьогодні живе підприємство, над реалізацією яких задумів працює або працюватиме в перспективі, ми поцікавилися у його директора Світлани ДЕМЧЕНКО.

- Світлано Андріївно, з якою метою створювалося підприємство та яке його функціональне призначення? Який колектив нині працює у Вас?
- Підприємство було створене у жовтні 2005 року при Бучанській міській раді з метою здійснення функції замовника із будівництва житлових будинків, фізкультурно-оздоровчих комплексів, стадіонів, басейнів, об’єктів освіти, охорони здоров’я, доріг, благоустрою та ін. Перш за все, це – здійснення технічного нагляду за будівництвом, виготовлення проектів землеустрою, всі погодження проектів та збір технічних умов по будівництву.

За штатним розписом у нас значиться 19 працівників. У зв’язку з фінансовою кризою підприємства має місце вакансії у кількості 4 чоловік.
Колектив хоч і не молодий, проте з досвідом. Та все одно хочеться, щоб влилася «молода кров» - люди енергійні, перспективні, з новими ідеями.

- Наскільки легко Вам нині вдається працювати у непростих економічних умовах: спочатку настав «застій» у будівельній галузі, потім «накрила» економічна криза? Фактично підприємство отримало подвійний удар…
- Дуже складно. Всі ті інвестиційні компанії, з якими ми працювали у минулих роках зменшили обсяги будівництва, а це в свою чергу відобразилося на нашому фінансуванні. Це холдингова компанія «Київміськбуд», трест «Південзахідтрасбуд», ТОВ «Соціумінвест», ЗАТ «Меліоратор». В грудні 2006 року був проведений конкурс за право оренди земельної ділянки площею 5га під будівництво житла та соцкультпобуту. Переможцями визначені ТОВ «Приватінвестбуд» та МЖК «Оболонь», але на сьогоднішній день в зв’язку з кризовим станом не тільки в галузі будівництва, а й вцілому по країні, дане будівництво не розпочате.

За минулий рік за бюджетні кошти міської ради були виконані роботи по реконструкції ДЗО №3 «Козачок», ДЗО №1 «Сонячний», ЗОШ №3, вулиці Комсомольській, мережі газопостачання для автономного опалення дитячих садочків «Козачок» та «Берізка». Були переобладнанні офісні приміщення під дитячу поліклініку та стоматологічне відділення Бучанської поліклініки по бульвару Богдана Хмельницького, розпочато капітальний ремонт Бучанської поліклініки, проводиться реконструкція футбольного поля по вул.Чкалова, проведена реконструкція та ремонт дорожнього покриття по вулицям: Гагаріна, Києво-Мироцькій, Чкалова, Кочубея, Садова, Маліновського, Кірова, Енергетиків, Яснополянська - загальною площею 52 тис.кв.м, реконструкція тротуарних доріжок із ФЕМів – вул.Енергетиків, Тургенєва, Вокзальна - загальною площею 4,3 тис. кв. м, улаштування дитячих майданчиків, реконструкція мереж теплопостачання по вул.Склозаводській. Для забезпечення чистою питною водою мешканців мікрорайону «Яблунька» закінчується будівництва резервуарів чистої води по вул.Тарасівській.

- Чи багато зараз у Вас замовлень?
- У 2009 році – темп будівництва значно знизився. Нині проводиться ремонт харчоблоку та групових приміщеннях дитячого садочку «Пролісок». Плануються роботи по ремонту і будівництву доріг, це вул.Водопровідна, Польова, Жовтнева, Фрунзе, Щорса, Котовського, Ленінградська. За рахунок обласних коштів планується проводити роботи по реконструкції прибудинкових територій: вул.Тарасівська, Чкалова, пров.Комсомольський та пров.Санаторний.

Власне, якщо у місцевому бюджеті немає коштів на виконання тих чи інших робіт, то й у нас пропорційно зменшуються обсяги фінансування.

На ряду з цим при сприянні Бучанської міської ради з Міністерства регіонального будівництва для міста Бучі було виділено 20 млн грн на розвиток інфраструктури міста по наступним об’єктам :
- каналізування масиву приватної забудови в Лісовій Бучі (кошторисна вартість робіт – 5.500 млн.грн, виділено – 4.400млн.грн), що включає в себе прокладання мереж каналізації по вулицям - Дніпровська, Пролетарська, Ворошилова, Толстого, Старо-Яблунська, Шота Руставелі, провулок Толстого, частину вулиць Революції, Києво-Мироцької, Пушкінської;
- будівництво дитячого садочку на 110 місць по вул. Центральній (кошторисна вартість – 9 .959 млн.грн, виділено 6.272 млн. грн);
- реконструкція мереж вуличного освітлення по вул. Вокзальній та Шевченко (2.258млн. грн);
- реконструкція житлового фонду міста Бучі (3.238млн.грн) – утеплення торцових стін панельних будинків і будинків, які побудовані із силікатної цегли. Зокрема, передбачається провести роботи по утепленню в будинках по вул. Чкалова, 4, Чкалова, 4-А, Чкалова, 4-Б, Вокзальна, 129-Г, Островського, 34-Г, Водопровідна, 62, Кірова, 203-Д, Кірова, 203-Г, Кірова, 318, Тарасівська, 10-А, Тарасівська, 10-В, Тарасівська, 10-Г, Склозаводська, 9;
- будівництво водопроводу по вул. Рози Люксембург, Інститутській (1.654млн.грн);
- реконструкція насосних станцій над свердловинами, яких у Бучі - сорок (2.178 млн.грн).

Вся проектна кошторисна документація виготовлена, пройшла експертизу, тому справа залишилася за будівництвом.

- «Бучабудзамовник» виконує лише замовлення, які надходять від Бучанської міської ради чи ви беретеся за реалізацію й інших проектів?
- Ми паралельно ведемо технічний нагляд за будівництвом приватних будинків та інших об’єктів, які не фінансуються через Бучанську міську раду.

- Які будівельні об’єкти в місті є найбільш проблемними і чому?
- Перш за все, це – будівництво поліклініки. В 2005 році управління капітального будівництва КОДА передало нам цей об’єкт, як незавершене будівництво. Проектно-кошторисна документація, яка виготовлялась 20 років назад застаріла і не може використовуватись при подальшому будівництві. Бучанська міська рада розробила предпроектні пропозиції, але на розробку робочої документації необхідно 1 млн грн., який відсутній наданий час у бюджеті міста. Саме ж будівництво поліклініки за найскромнішими підрахунками, обійдеться у 50 млн грн. На ряду з цим є необхідність в будівництві очисних споруд, заміні зовнішніх мереж водопостачання та каналізації, реконструкції існуючих котелень з заміною тепломережі, реконструкції застарілого житлового фонду та багато інших об’єктів, які не забезпечені фінансовим ресурсом.

Отримавши статус міста обласного значення з січня 2007 року, міська рада має на меті проведення структурної розбудови виконавчих органів місцевого самоврядування та виконавчих органів державної влади, які б гарантували б безпеку та комфортне життя у місті. Думаю, що з часом, ця проблема буде вирішуватися.

- Над якими проектами «Бучабудзамовник» працює зараз? Що будується у місті?
- Розробляється проектно-кошторисна документація на будівництво залу урочистих подій та бібліотеки, храму по бульвару Богдана Хмельницького, реконструкція з добудовою школи НВК ЗОШ №1 «Берізка», реконструкція приміщення ДНЗ «Берізка», реконструкція з добудовою адміністративного приміщення Бучанської міської ради, реконструкція автомобільної дороги Київ-Ковель.

В серпні місяці поточного року планується ввести в експлуатацію дитячий садок на 140 місць по вул.Вишневій з повною комплектацією технологічного обладнанням та меблями, житловий будинок №2 (інвестор АТ ХК «Київміськбуд»), житловий будинок по вул.Тарасівській (інвестор ТОВ «Укржитлокомплекс»).

- Будівництво яких об’єктів передбачається у місті протягом найближчих п’яти років? Які проекти будуть реалізовуватися?
- Найгучніше питання це - будівництво навчального центру зі студентським містечком, бізнес -центром та адміністративними корпусами на земельній ділянці площею 8 га в межах вулиці Інститутська та Малиновського (територія школи №1), де інвестор ТОВ «Червонная Русь» запропонував у рахунок пайової участі на розвиток інфраструктури міста побудувати нову школу на 850 учнівських місць.

Наразі з цим, відповідно до проекту детального планування ділянки площею 60 га (в межах вулиць Тарасівська, Кірова, Вокзальна), відбуватиметься значна забудова даного мікрорайону. З цієї території виділено 18 га компанії ТОВ «Укржитлокомплекс» для будівництва житлового мікрорайону з об’єктами соцкультпобуту (в тому числі дитячим садочком та школою). Бучанська будівельна компанія розробила план детального планування 80 га в районі вулиці Києво-Мироцька та річки Рокач і має намір розпочати будівництво. Розробляється детальний план забудови території 18 га в районі річки Рокач. Перспектива є, але потрібна ще й стабільність у країні.

Ще один цікавий проект – будівництво міського парку в районі річки Рокач: він включає в себе благоустрій струмків з укріпленням схилів природним каменем, улаштування каналів, доріжок із природного каменю близько 4000 кв. м., висадку декоративних насаджень, розчищення існуючої водойми та її благоустрій що буде реалізовуватися по мірі надходження коштів (роботи виконує ЗАТ «Меліоратор»). Його кошторисна вартість – близько 5,9 млн грн.

- Зараз чимало об’єктів будівництва фактично «заморожені». Коли ж все-таки ситуація покращиться (якщо покращиться взагалі) та чи вдасться будівельним фірмам вистояти і пережити скрутні часи?
- Все залежить від наших банків та стабільності в країні. Як тільки буде якась стабільність – знову пожвавиться розвиток будівельної галузі. Адже якщо люди не мають можливості взяти кредит, то і про сплеск будівництва мова не йде, багато сімей фінансово неспроможні придбати собі житло.

- Яка сьогодні у Бучі ситуація із житловим будівництвом: чи купується/продається житло? Які нині ціни на квартири?
- Продаж квартир – дуже маленький. Люди бояться купувати квартири і вкладати кошти в недобудовані об’єкти. Проте зараз добре купують житло на вторинному ринку – воно дешевше і є гарантія, що таке інвестування не прогорить.

Попри низький попит на житло в новобудовах, ціни на нього не знизилися. В середньому вони тримаються на позначці 7 тис. грн за 1 кв. м (ціна залежить від низки коефіцієнтів) по «Київміськбуду» та 6 тис. 500 грн за 1 кв. м у новобудові, що зводиться по вул. Чкалова ЗАТ «Меліоратор».

- На Вашу думку, в якому напрямку розвиватиметься будівельна галузь України найближчим часом (соціальне будівництво, комерційні проекти, об’єкти державного значення)?
- Досить складно відповісти. Галузь будівництва пов’язана з усіма іншими. Тому, що зміниться в країні, які пріоритети в неї будуть – у наш нестабільний час неможливо спрогнозувати.

- Ваші побажання працівникам будівельної галузі з нагоди професійного свята?
- Країна розвивається тоді, коли в ній розвивається будівництво. Тому хочеться побажати розвитку будівельної галузі в країні та зокрема в нашому місті: більше нових будинків, об’єктів соціально-культурного призначення, облаштування місць для відпочинку. І, звісно, хочу побажати усім людям, особливо молоді, щоб вони могли забезпечити свої родини доступним житлом, а ми, будівельники, будемо прикладати всіх зусиль, щоб жилось комфортно і затишно в їхніх оселях.
газета: №31-32 "Бучанські новини" від 14 серпня 2009 року
Людмила Гладська
міські новації
 Інші новини по темі:
Будівельні перспективи Бучі

Будівельні перспективи Бучі

Бучанські новини
Буча розбудовувається

Буча розбудовувається

Буча та регіон
«БУЧАБУДЗАМОВНИК» - нове комунальне господарство

«БУЧАБУДЗАМОВНИК» - нове комунальне господарство

Бучанські новини
Резервуар чистої води запрацює у вересні

Резервуар чистої води запрацює у вересні

Бучанські новини
Прокуратурою міста Ірпеня інформує

Прокуратурою міста Ірпеня інформує

Прокуратура м. Ірпеня
Буча 18 травня : громадські обговорення будівництва мікрорайону..

Буча 18 травня : громадські обговорення будівництва мікрорайону..

Бучанські новини
«Дорогі» дороги...

«Дорогі» дороги...

Бучанські новини
У місті замінюють мережі вуличного освітлення

У місті замінюють мережі вуличного освітлення

Бучанські новини
Новій школі в місті бути! (??)

Новій школі в місті бути! (??)

Молодіжне слово
Новобудови «МЕЛІОРАТОРА»

Новобудови «МЕЛІОРАТОРА»

Буча та регіон
Будівельна інспекція: Про афери в Бучі, Ірпеня, Софіївської Борщагівки (відео)

Будівельна інспекція: Про афери в Бучі, Ірпеня, Софіївської Борщагівки (відео)

Буча та регіон
До каталогу підприємств додано підприємство

До каталогу підприємств додано підприємство

Каталог підприємств
Розбудова міста: нові завдання

Розбудова міста: нові завдання

Бучанські новини
Лісова Буча: Через місяць-два стан покращиться

Лісова Буча: Через місяць-два стан покращиться

Бучанські новини
У Бучі будують площу Героїв Майдану

У Бучі будують площу Героїв Майдану

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.