Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Микола Михайленко: "Здоров`я за гроші не купиш"

Микола Михайленко: "Здоров`я за гроші не купиш"

7 квітня – Всесвітній день здоров’я. Хоча ця дата в календарі не відзначається з розмахом, проте свято за своєю суттю – має велике значення.

60 років тому була заснована Всесвітня організація охорони здоров’я, до складу якої нині входять представники 200 країн. Кожного року День здоров’я проходить під масштабним девізом, присвяченим одній із світових проблем. У 2010 році – «1000 міст – 1000 життів». Мається на увазі урбанізація міст і вплив цього фактору на самопочуття їхніх жителів.
Буде зайвим нагадувати, що у здорової людини є сили і бажання реалізовувати себе в усіх сферах життя, досягати успіху. Мабуть, саме тому так важливо зберегти даний Богом і матінкою-природою дар. Проте, часто реалії не відповідають нашим бажанням. Нині гарне самопочуття залежить не тільки від нас, але й від якісної медичної допомоги. Тож, про умови, які сьогодні створені для відвідувачів Бучанської поліклініки, про поширені хвороби, їх профілактику та стан здоров’я бучанців – інформує головний лікар Бучанської міської поліклініки Микола Михайленко.

головний лікар Бучанської міської поліклініки Микола Михайленко- Миколо Григоровичу, порівнюючи з попередніми роками, що сьогодні можна сказати про стан здоров’я бучанців? Які захворювання зустрічаються найчастіше?
- У структурі захворюваності серед дорослого населення перше місце займають хвороби серцево-судинної системи (власне, як і по всій Україні). З кожним роком ця проблема поглиблюється та значно «омолоджується». Основною причиною виникнення паталогій серцево-судинної системи є гіпертонія. Як лікар, можу сказати, що у нас 25 відсотків населення віком до 60 років мають підвищений тиск, а після 60 років – вже кожен другий житель страждає на цей недуг. Тому й виникають небезпечні для життя ускладнення – інсульти, інфаркти, порушення у роботі системи кровообігу.
Від серцево-судинних захворювань маємо і найбільшу смертність. На другому місці по захворюваності – онкологічні хвороби.
Говорячи в цілому, зазначу, що самопочуття бучанців, порівняно з попередніми роками, – не змінилося і має середні показники.
Часто ми самі собі створюємо умови, які передують хворобам – неправильний спосіб життя, стресові ситуації, фізичне та розумове перенавантаження, неякісне харчування. У погоні за успіхом втрачаємо те, від чого залежить повноцінне життя. Хочу, щоб кожен замислився над цим і зрозумів, що часто здоров’я – не повернеш ні за які гроші.

- Якою є профілактика гіпертонічної хвороби?
- Потрібно слідкувати за собою і регулярно вимірювати тиск, за потреби – вчасно лікуватися. Це й буде найкращою профілактикою виникнення гіпертонічної хвороби.
Небезпека цього захворювання у тому, що часто воно протікає безсимптомно та виявляється вже на фоні різних ускладнень.
Кожен, хто приходить у поліклініку, обов’язково повинен пройти процедуру вимірювання тиску. Це правило вже стало для нас законом. Наприклад, у минулому році в такий спосіб було виявлено 181 громадянина з високим тиском. Усім їм призначили відповідне лікування.

- Ви, як лікар, бачите у людей бажання слідкувати за своїм здоров’ям? Адже від власної ініціативи також багато чого залежить…
- На жаль, інколи складається враження, що нашим громадянам – вигідно хворіти. Зверніть увагу: ідеш вулицею і бачиш, що молода мама тримає поперед собою візочок з немовлятком, а в іншій руці – цигарка чи плашка пива. Або вийшла на прогулянку подружня пара: тато і мама на ходу п’ють пиво, а дитина йде між ними і дивиться на все це. Про яке здоров’я нації може йти мова? Як за таких умов можуть народжуватися здорові діти? Ми самі себе вбиваємо.
Більшість громадян не дотримуються режиму харчування, споживають неякісну їжу, ведуть малорухливий спосіб життя. Для значної частини населення залишити свої авто і пройтися пішки – ціла проблема. Зрозуміло, що все це не додає здоров’я. В середньому чоловіки зараз живуть 62 роки, а жінки – на декілька років більше.
Ще одна проблема – зайва вага. Повна людина ніколи не буде здоровою, адже вона має схильність до розвитку цукрового діабету, серцево-судинних захворювань. Також дуже негативно впливають на наш організм – екологія та неякісна питна вода.

- Оскільки організм людини в основному складається з води, то, мабуть, на клітинному рівні важливо поповнювати його чистою рідиною. Яку воду краще пити і де її сьогодні взяти?
- Зі споживанням неякісної води пов’язано багато захворювань. Дійсно, нашу воду неможливо пити. За бактеріологічним складом вона придатна, але за хімічним – не відповідає стандартам. Піднімається питання, щоб у дитсадки завозили чисту воду у бутлях.
Частина населення Бучі п’є артезіанську воду, але й вона не завжди відповідає вимогам. Найкраще, звісно, споживати талу воду. Але наші водоймища настільки забруднені, що особисто я не рекомендую цього робити. Мабуть, єдиний вихід сьогодні – купувати чисту питну воду в магазинах (переконавшись у її якості).

- Пиво зараз п’ють ледь не діти. Як цей напій впливає на самопочуття?
- Сьогодні в медицині з’я-вився новий термін – «пивні алкоголіки». Насправді, алкоголь пива – більш жорстокий до організму, ніж інші напої. По-перше, швидко розвивається звикання. По-друге, він дуже згубно діє на організм, особливо печінку. Пиво п’ють навіть школярі і чомусь у суспільстві вважається, що це нормально. Та поступово така «норма» поведінки призводить до деградації особистості та негативно впливає на генофонд.

- У цьому році запроваджуються нові правила медогляду у школах. У чому вони полягають?
- Дитина повинна разом з батьками прийти до медичного закладу й обстежитися у поліклініці, а не в школі. Це тільки на користь нашим учням, бо створюються більш сприятливі умови для огляду і лікування, батьки мають змогу поспілкуватися з лікарем. Адже часто діти не доносять дорослим потрібної інформації про стан свого здоров’я.
З практики зауважу, що іноді реакція батьків дуже дивує. Колись нами були запрошені фахівці науково-дослідного інституту для проведення медогляду учнів ЗОШ №3. Спеціалісти ретельно перевірили стан здоров’я дітей, дали рекомендації. Але коли деяким дітям запропонували продовжити діагностику і розпочати лікування – чимало батьків проігнорували зауваження лікарів. Тож, виникає питання: якщо тато й мама не хочуть слідкувати за здоров’ям своєї дитини, то про що можна тоді взагалі говорити?

Згідно досліджень, наші діти найбільше хворіють на застуди, хвороби легеневої системи та рухово-опорного апарату. Закінчивши школу, вони вже мають по два-три хронічні захворювання. А це ж – майбутнє, продовжувачі роду. Тому дуже велику увагу потрібно приділяти профілактиці дитячої захворюваності, вчасно виявляти й долати недуги.

- Одним із показників рівня життя населення є статистика дитячої смертності та народжуваності. Які ці дані у Бучі?
- У Бучі – один із найнижчих показників дитячої смертності в Київській області (після Таращанського району, ми на другому місці по її відсутності). Так, малюкова смертність у нас складає 3,1 на 1000 народжених (як і в країнах з високим рівне розвитку). За минулий рік у Бучі народилося 369 немовлят.
Протягом 50 років не було жодного випадку материнської смертності. Відсутня перинатальна смертність. Значно покращився нагляд за вагітними жінками.

- Обстеження у яких лікарів людина повинна проходити кожного року?
- Жінки обов’язково повинні двічі на рік проходити обстеження у гінеколога. Також громадяни повинні відвідувати стоматолога.
Щорічно потрібно робити флюорографію, адже туберкульоз – «процвітає».
А загалом – краще раз у рік проходити диспансерний огляд, тоді багато проблем зі здоров’ям вдасться вирішити ще на стадії їх зародження.

- Що сьогодні ще хотілося б змінити та покращити в роботі поліклініки?
- Насамперед, наша матеріальна база не відповідає кількості населення Бучі. Не вистачає лікувально-діагностичних кабінетів, а від цього, значною мірою, залежить якість надання медичних послуг. За нормативами, нам потрібна типова поліклініка на 600 відвідувань у зміну, тому з нетерпінням чекаємо на будівництво нової медичної установи.
І хоча за останні два роки Бучанська поліклініка поповнилася значною кількістю вузькопрофільних фахівців, проте протитуберкульозна служба поки що працює тільки в Ірпені.
Хотілося б розширити і денний стаціонар, який сьогодні нараховує 5 ліжок. За нашими підрахунками є потреба населення у 35-45 ліжках.
Також необхідно замінити низку діагностичного обладнання, яке вже застаріло; посилити лабораторну службу.

- Відомо, що в поліклініці відкрилися нові служби, почали працювати фахівці вузького профілю. Які саме? І взагалі, як ви оцінюєте теперішній розвиток медичної галузі в Бучі?
- Якщо говорити об’єктивно, то все-таки впродовж декількох останніх років медицина в Бучі зазнала суттєвих змін на краще.
Значно покращилася матеріально-технічна база, кабінети поповнилися сучасною медичною технікою. Зокрема, придбано нове обладнання для кабінетів: ЛОР, окуліста, клініко-біохімічної лабораторії, акушерсько-гінекологічних кабінетів. Відкрито два кабінети ультразвукової діагностики для дорослих і дітей і три нових відділення поліклініки – дитяче, стоматологічне, акушерсько-гінекологічне.

Крім того, були створені нові служби, і тепер у нас працюють психіатр, нарколог, уролог, онколог, ендокринолог, дерматовенеролог, інфекціоніст, на черзі – фтизіатр.
Загалом, в поліклініці надається медична допомога по 20 лікарським спеціальностям.
Попри все, медики працюють і успішно справляються зі своїми завданнями, посилено навчаються і підвищують кваліфікацію. Ми робимо все, щоб наше населення мало можливість отримувати медичну допомогу вчасно і на достатньо високому рівні.

Користуючись нагодою, хочу побажати усім жителям Бучі міцного здоров’я та гарного настрою! Бережіть себе!
газета: "Бучанські новини" №14 від 9 квітня 2010р.
Людмила Гладська
Михайленко
 Інші новини по темі:
Область знайшла свою стратегію розвитку медичної галузі

Область знайшла свою стратегію розвитку медичної галузі

Бучанські новини
Світла память Михайленку Миколі Григоровичу

Світла память Михайленку Миколі Григоровичу

Бучанський музей
Звернення Ірпінської міської організація профспілки працівників охорони здоров’я

Звернення Ірпінської міської організація профспілки працівників охорони здоров’я

Медицина
Інструкція щодо надання допомоги хворим на туберкульоз

Інструкція щодо надання допомоги хворим на туберкульоз

законодавтство
Центри первинної медико-санітарної допомоги набули офіційного статусу

Центри первинної медико-санітарної допомоги набули офіційного статусу

законодавтство
Рішення сесії: У Бучі створять відділ охорони здоров’я БМР

Рішення сесії: У Бучі створять відділ охорони здоров’я БМР

ВИКОНКОМ
День медиків відзначили в Бучі

День медиків відзначили в Бучі

Буча та регіон
Бучанська міська поліклініка працює щоденно

Бучанська міська поліклініка працює щоденно

Буча та регіон
Ірпінь приєднався до всесвітньої мережі свякування Дня Землі

Ірпінь приєднався до всесвітньої мережі свякування Дня Землі

Буча та регіон
Звернення Ірпінської міської ради до Бучанської міської ради

Звернення Ірпінської міської ради до Бучанської міської ради

Медицина
Оздоровлення дітей та молоді

Оздоровлення дітей та молоді

Бучанські новини
Анатолій ФЕДОРУК: «Ми прагнемо впорядкувати рівень медичного обслуговування»

Анатолій ФЕДОРУК: «Ми прагнемо впорядкувати рівень медичного обслуговування»

Медицина
Про припинення надання медичної допомоги жителям Бучі

Про припинення надання медичної допомоги жителям Бучі

Ірпінський вісник
«Швидка допомога» в селі Мироцьке

«Швидка допомога» в селі Мироцьке

Мироцька правда
Бучанська поліклініка залишиться без лікарів?

Бучанська поліклініка залишиться без лікарів?

Бучанські новини
Коментарів: 2
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
perohanych
  • perohanych (0)
  • Гостi
  • 11 квітня 2010 12:39
До редактора сайту. Розмістив посилання на статтю на сторінці Вікіпедія

До редактора сайту.
Пропоную включити посилання на сторінку про Бучу у Вікіпедії до розділу Друзі сайту на вашому сайті

0
administrator

OFFline

  • administrator (270)
  • Адміністратори
  • 11 квітня 2010 12:50
Цитата: perohanych
До редактора сайту.


- спасибо.
Ресурс "Вікіпедія" - крайне не надёжен, там редактируют все кому не лень и зачастую удалят качественно предоставленную инфу, складывается какое-то "вражеское" отношение и к городу, и к сайту.

Цитата: perohanych
Пропоную включити

- пожелания противоречивы.

- есть другие средства связи для общения, чем через комменты под Михайленком.

спасибо.

0