Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Перший ВУЗ Бучі святкує 10-річний ювілей

Перший ВУЗ Бучі святкує 10-річний ювілей

Далеко не кожне місто може пишатися тим, що має на своїй території вищий навчальний заклад. Це не тільки престижно, але й свідчить про високий культурний та духовний розвиток територіальної громади, бажання удосконалювати систему освіти.
Уже понад 10 років для Бучі такою гордістю є Український гуманітарний інститут (УГІ).

Розташований у мальовничій зеленій зоні міста, він щороку випускає понад 200 фахівців своєї справи і щоразу ці показники зростають. Сьогодні студенти УГІ беруть активну участь у житті міста. Широковідомі їхні соціальні програми, що спрямовані на популяризацію здорового способу життя молоді. Велика увага приділяється благодійницьким проектам.

Нещодавно Український гуманітарний інститут відзначив 10 річний ювілей. Це такий вік, коли вже є про що розповісти і можна сміливо будувати плани на майбутнє. Про те, яким же чином розвиватиметься інститут, які нові освітні вершини буде підкорювати - розповів ректор УГІ Анатолій Жаловага.

- Анатолію Степановичу, розкажіть, будь ласка, як відбувалося святкування ювілею Українського гуманітарного інституту?
- Нам виповнилося 10 років у минулому році. Але у зв'язку з епідемією грипу та обмеженням у проведенні масових заходів, ми перенесли святкування і поєднали його з випускним вечором.
Урочистості провели у три етапи, тому що у стислий термін було неможливо приділити кожному гостю достатньої уваги.

Спершу був захід у столиці. Орендувавши велику залу на 2,5 тисячі місць, ми запросили друзів-киян з інших навчальних закладів, Міністерства освіти. Провели для них невеличку офіційну частину, а потім - концерт, підготовлений силами студентів Українського гуманітарного інституту. Маємо декілька хорових колективів. Наша гордість - ансамбль дзвіночків. Маємо унікальний комплект інструментів, який єдиний в Україні. Це оркестр, який виконує класичну та популярну музику. Номер сприймається «на ура» всіма, хто хоч раз його чув. Після цього святкували вже у самому інституті. Запросили місцевих викладачів, директорів шкіл, відділ освіти, виконавчу владу та депутатський корпус. Також була коротенька офіційна частина, вручення подяк, нагород. А потім Національна капела бандуристів, з якими товаришуємо не один рік, дала великий концерт для запрошених.

А 4 червня відбулася заключна частина святкування ювілею, яка увінчалася випускним вечором. У цьому році 218 студентів різних спеціальностей покинули стіни рідного навчального закладу. На цю подію завітав і Бучанський міський голова Анатолій Федорук, який вручив Почесні грамоти і Подяки від міської влади нашим викладачам і співробітникам.
Грав духовий оркестр, відбулася традиційна студентська хода в мантіях, панувала дружня сімейна атмосфера... Оскільки ми маємо міжнародну акредитацію, то до нас приїхали гості з університетів Вашингтону, Аргентини, Росії, Німеччини. На завершення дійства - різноплановий концерт і святковий феєрверк.



- Чому виникла ідея створити в місті вищий навчальний заклад? Не перешкоджав той факт, що поряд - столиця і всі їдуть навчатися до Києва?
- Не ми вибирали: Буча чи якесь інше місто. Просто так склалося. Знайшли комплекс, який нам підходив і перебудували його для освітянської справи.
Із самого початку стояло питання, щоб створити УГІ на периферії. Розглядали три регіони - Закарпатську область, Одеську область і Крим. Звертали увагу на багато факторів, у тому числі на кліматичні умови, щоб було легше утримувати навчальний комплекс.
Але, після довгих роздумів, все-таки вирішили будуватися біля столиці, адже у Києві висока концентрація наукових сил, спеціалістів, Міністерство освіти і науки.

Тож, і зупинилися на Бучі. Місце, його природа дуже сподобалося, хоча десять років тому Буча залишала бажати кращого. Не було людей, світла, доріг. Це зараз, на щастя, при Анатолію Федоруку, місто розквітло і все стало по-іншому. А тоді я дуже переживав за безпеку своїх студентів.
Скажу відверто - ми не турбувалися, що Київ відбере частину нашого контингенту, тому що ми не просто вищий навчальний заклад, яких сотні. У нас є своя філософія, підходи до виховного процесу. І ця специфіка ставить інститут у положення, коли ми не залежимо від тієї чи іншої коньюктури. Молодь із задоволенням їде до нас з усіх куточків України, вибираючи саме такий тип навчального закладу.

- Що сьогодні представляє собою інститут? Який відсоток бучанців у ньому навчається? За якими напрямками готуєте фахівців?
- Маємо справжній навчальний комплекс, в якому не тільки дають якісну освіту, але й забезпечують гарними умовами проживання студентів. На території інституту працюють перукарня, магазин та кафетерій. Достатньо сильна спортивна база.
- Це робить наш навчальний заклад конкурентноспроможним і дає можливість змагатися нарівних з іншими навчальними закладами. Тому проблеми з набором студентів немає.
УГІ - приватний навчальний заклад, але ми не можемо назвати себе комерційним проектом. Оплата навчання - соціальна, вона значно менша, ніж в інших вузах Київської області.

Навчання проводиться за такими напрямками: економічним (економіка та підприємництво, маркетинг, менеджмент зовнішньоекономічної діяльності); германська філологія (англійська та німецькі мови), філософія, релігієзнавство. 10 відсотків студентів - бучанці.



- Інститут славиться своєю благодійною діяльністю. У чому вона проявляється? Чому така увага приділяється доброчинності?
- Ми «статутно» сповідуємо принцип того, що самі по собі знання (без моралі, культури, національної ідентичності) - значать небагато. Якщо студент прийшов і прослухав лекцію, здав сесію - це ще не є повноцінна освіта. Це називається «інформаційною накачкою».
Ті проблеми, які виникли в нашій державі та інших країнах, - це не фінансові негаразди. Основою даного питання є порушення моральних принципів у бізнесі, банківській справі, управлінні тощо. Саме це призвело до кризи. І в нашій державі маємо багато кваліфікованих спеціалістів, але не можемо зрушити з місця, через корумпованість і недобросовісність.

Тому, складовою вищої освіти повинні бути декілька «китів», на яких усе тримається - інтелектуальний розвиток особистості, духовно-моральний розвиток та фізичний розвиток людини. У цих напрямках ми й працюємо.
Соціальні програми, благодійність виховують у нашої молоді особливе ставлення до тих людей, які потребують допомоги. Якщо вони ніколи не бачили, як хтось страждає, якщо не співчували, то виростуть холодними, бездушними людьми. Я розумію, що не всі, але великий відсоток наших випускників - матимуть не тільки високі професійні якості, але й порядність і добре серце. Такі хлопці та дівчата будуть робити багато добрих справ для нашої України і тих людей, які знаходитимуться поряд. Щодо конкретних прикладів, то протягом останнього часу студенти провели 17 спеціальних програм з профілактики алкоголізму, наркоманії та СНІДу, організували різдвяну програму для дітей-сиріт (300 дітей отримали подарунки), відвідували хворих у лікарні, займалися благоустроєм тощо.

- Студенти ведуть досить активний спосіб життя. Як саме вони задіяні поза навчальним процесом?
- На базі інституту діє велика кількість гуртків, спортивних секцій, дуже розвинений музичний напрямок (маємо достойну музичну апаратуру). Наш студентський театр у позаминулому році зайняв перше місце серед усіх університетських театрів України. Маємо велику бібліотеку, високе забезпечення комп'ютерною технікою, вільний доступ до мережі Інтернет. Взагалі матеріально-технічна база УГІ досить сильна. Тому нашим студентам є чим зайнятися і для їхнього розвитку створені всі необхідні умови. Вони проводять спартакіади, спортивні змагання з футболу, волейболу, влаштовують музичні фестивалі і свята, їздять на екскурсії до інших міст. Тобто, аж ніяк не нудьгують!



- Чи ведете практику обміну студентами? Співпрацюєте з іншими навчальними закладами?
- У нас із багатьма вищими навчальними закладами підписані контракти: наприклад з вузами Польщі, Німеччини, США, Мексики. Зрозуміло, що в рамка тих чи інших програм ми обмінюємося студентами, викладачами. У більшості випадків ми йдемо на зустріч студентам і допомагаємо реалізувати їм свої прагнення. Але молодь і сама проявляє ініціативу та знаходить різні шляхи, щоб побувати в іншій країні, перейняти або поділитися досвідом.

- Чимала увага приділяється здоровому способу життя студентів. Чому так?
- Людина - цілісна особистість. Ми зробили все можливе, щоб на той час, коли студенти закінчать навчання, вони були не тільки розумними, але й здоровими. Коли фізично почуваєшся добре, то і працюєш краще, живеш більш якісно.
Ми розвиваємо спортивно-оздоровчий напрямок молодіжного дозвілля. Зокрема, провели міжнародні змагання з міні-футболу. У подальшому плануємо проводити змагання на Кубок УГІ та запросимо взяти у них участь решту університетів Європи.

Раз у рік (спільно з МАН України) на базі УГІ проводиться наукова конференція з питань здорового
способу життя. І за результатами нашої співпраці була розроблена спеціальна програма. Тож, тепер в усіх школах та вузах проводять дві години лекцій, на яких вивчаються принципи здорового способу життя. Приємно, що саме ми дали поштовх цьому процесу.
Чимало наших студентів читають лекції по здоровому способу життя у школах Бучі та діляться з молодшими товаришами власним досвідом.



- Які перспективи розвитку УГІ найближчим часом? Чи зміниться щось?
- Будуємо спортивний комплекс для студентів, який буде одним із найбільших у Київській області. Він складатиметься з двох волейбольних, двох баскетбольних майданчики, тренажерного залу. Також буде зводитися концертний зал на 2500 тисячі місць.
- Крім того, розроблений генеральний план розвитку УГІ, згідно якого плануємо побудувати житловий комплекс для викладачів, басейн, бібліотеку, академічний комплекс, гуртожитки, облаштувати паркову зону. Тобто, буде повноцінне студентське містечко. Місця забудови вибираємо таким чином, щоб максимально зберегти всі зелені насадження, які є на території інституту. Будівництво потрібне, бо ми розвиваємося. Якщо будуть ті ж гуртожитки, зможемо набрати більшу кількість студентів.

Стосовно навчального процесу, то хочемо розвивати такі спеціальності, як комп'ютерні технології, думаємо про відкриття медичної бакалаврської програми (спеціалізація в суспільному здоров'ї). Цей задум плануємо реалізувати спільно з Флоридським університетом. Даний напрямок в Україні ще немає серйозних розробок. Працюємо над відкриттям магістерських програм. А також проходимо ліцензуванням, щоб мати змогу приймати на навчання іноземних студентів.

- Яким чином співпрацюєте з місцевою владою? Чи йде вона на зустріч у потребах інституту?- Співпрацюємо дуже плідно. Ми вдячні міській адміністрації, адже не було такого, щоб вони не конструктивно до нас ставились. Освітлення по вулиці зроблено, асфальт прокладений - ми бачимо турботу місцевої влади про даний навчальний заклад. Хоча добре розуміємо, що багато питань впираються у кошти, місцевий бюджет не бездонний. У соціальному плані ми також робимо все можливе, щоб бути активними. Наприклад, плідно співпрацюємо з відділом у справах сім'ї та молоді, Товариством Червоного Хреста. Студенти беруть активну участь у донорському русі - проводимо з ними роботу і говоримо, що в тому є соціальна потреба.
- Тож, ще раз повторюся - ми дуже вдячні персонально Анатолію Федоруку та всьому депутатському корпусу.
Приємно почувати себе єдиною родиною, де кожен готовий прийти на допомогу і, при цьому, - маєш велике бажання допомогти кожному! Сподіваюся, що такі добрі, партнерські взаємини залишаться й надалі.



Довідка:
Український гуманітарний інститут був створений у 1999 році та має ІІІ рівень акредитації. УГІ відкрив нові горизонти вже перед 7-ма випусками студентів. Очолює навчальний заклад ректор, доктор філософії, доцент, Відмінник освіти України Анатолій Жаловага. До речі, розвиток освіти в місті для Анатолія Степановича тема близька, оскільки він ще є і депутатом Бучанської міської ради.
Людмила Гладська 
газета: "Бучанські новини" №23 від 11 червня 2010р.
 Інші новини по темі:
Український гуманітарний інститут запрошує на навчання!

Український гуманітарний інститут запрошує на навчання!

Буча та регіон
Український гуманітарний інститут запрошує!

Український гуманітарний інститут запрошує!

Буча та регіон
У Бучі два вузи підписали меморандум про співпрацю

У Бучі два вузи підписали меморандум про співпрацю

Буча та регіон
Бучанський «НДІСВ» святкує півстолітній ювілей

Бучанський «НДІСВ» святкує півстолітній ювілей

Буча та регіон
Українському гуманітарному інституту ювілей - 20 років

Українському гуманітарному інституту ювілей - 20 років

Буча та регіон
Здоровий спосіб життя – запорука здорової нації

Здоровий спосіб життя – запорука здорової нації

Бучанські новини
13 листопада у Бучі відбудеться відкритий урок польської мови

13 листопада у Бучі відбудеться відкритий урок польської мови

Буча та регіон
Бучанське підприємство "Теплокомунсервіс": 25 років лідерства

Бучанське підприємство "Теплокомунсервіс": 25 років лідерства

Буча та регіон
УПЦ КП створює Інститут церковної історії

УПЦ КП створює Інститут церковної історії

новини церкви
Подія в Озерах – 100­річний  ювілей жительки

Подія в Озерах – 100­річний ювілей жительки

Молодіжне слово
Закохана в історію рідного краю

Закохана в історію рідного краю

Буча та регіон
У Бучу завітала польська делегація на чолі з членом Європарламенту Каролем Карським

У Бучу завітала польська делегація на чолі з членом Європарламенту Каролем Карським

Буча та регіон
Лондон для школярів в Українському гуманітарному інституті

Лондон для школярів в Українському гуманітарному інституті

Буча та регіон
Бучанська ЗОШ №7 відзначила свій 80-річний ювілей

Бучанська ЗОШ №7 відзначила свій 80-річний ювілей

Бучанські новини
Анатолій Щербина: «У кожному населеному пункті Київщини має бути футбольне поле»

Анатолій Щербина: «У кожному населеному пункті Київщини має бути футбольне поле»

Бучанські новини
Коментарів: 2
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Lusinda
  • Lusinda (0)
  • Гостi
  • 15 червня 2010 21:14
Найпрестижніший ВУЗ Європи, як говорив один викладач)) І це дійсно правда) Я вступила в 1999 році, коли він тільки відкрився. Зараз студенти можуть пишатися тим, де вони навчаються))

0
АК-47
  • АК-47 (0)
  • Гостi
  • 17 червня 2010 20:50
а як на рахунок працевлаштування???
чому не пишиш що закінчів і працюєш по направленю, получаєш в достань коштів, і шаленієш від роботи

0