Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Невідомий пристрій, схожий на вибухівку, знешкоджено, підозрювані особи затримані

Невідомий пристрій, схожий на вибухівку, знешкоджено, підозрювані особи затримані

Нещодавно у Бучі сталася досить неочікувана, резонансна подія надзвичайного й криміногенного характеру. Інформація про те, що біля торгівельного центру «Буча Пасаж» - велика кількість правоохоронних органів, а згодом й про те, що є підозра на знаходження у приміщенні вибухівки, швидко облетіла все місто. Окрім цього, серед людей, які стали спостерігачами (хто за власним бажанням і з цікавості, а хто був змушений очікувати завершення цієї історії аж до вечора – зокрема працівники магазину «Пасаж»), побутували різні версії виникнення незвичайної ситуації. До речі, ще й досі на вулицях міста бучанці продовжують активно обговорювати інтригуючу подію, яка їх збудоражила й занепокоїла.
Що ж сталося насправді?

«У понеділок, 4 липня, о 12.35 на лінію «102» Ірпінського відділу міліції надійшло повідомлення від Євгенія Олексієнка, керівника охоронної фірми, про те, що на території Бучі, а саме в торгівельному центрі «Пасаж», його працівниками-охоронцями виявлений підозрілий предмет (згорток), схожий на вибухівку, - розповідає про початок подій того дня начальник Бучанського міського відділу міліції Володимир Ридчик. - Під час приїзду на місце було підтверджено, що знайдений «предмет» дійсно заслуговує уваги не тільки працівників міліції, МНС, а також і співробітників вибухо-технічної лабораторії».

Після цього всіх відвідувачів і персонал торговельного закладу одразу евакували з приміщення. Працівники правоохоронних органів оточили заклад та територію біля нього й не підпускали людей. Згодом і продавців частини бучанського ринку, прилеглої до «Пасажу», попросили звільнити свої місця і відійти подалі. Також в радіусі 200 метрів перекрили автодороги.
Ситуація загострювалася. Кількість правоохоронних органів дедалі збільшувалася. Проте люди спочатку не дуже переймалися тому, а й навіть обурювалися, що не можуть пройти куди хочуть.

Лише звук вибуху, що пролунав близько 15.00 години, викликав занепокоєння й невеличкий переляк. Адже більшість з присутніх ще точно не знала, що відбувається.

«Після приїзду вибухо-технічної служби МВС України в Київській області пристрій, схожий на вибухівку, був знешкоджений, - таке рішення прийняли працівники цієї служби, - пояснює Володимир Ридчик. - Під час цього ніхто не постраждав. Все було проведено на високому технічному рівні».
За допомогою спеціального контейнера підозрілий предмет – коробку перемотану скотчем, з якої було видно екран мобільного телефону, спеціалісти вибухо-технічної лабораторії знищили в безпечному місці біля магазину.
Залишки небезпечного предмету зібрали й відправили на експертизу.

«Потім було викликано кінологічну службу Ірпінського міського відділу. За допомогою пошукової собаки здійснили перевірку всього торговельного центру «Пасаж» з представниками офісів та магазинів, які відкривали двері і здійснювали доступ до майна», - дізналися зі слів Володимира Володимировича, майора міліції, начальника Бучанського МВМ.

Наразі специфіку пристрою – вивчають криміналісти. «Невдовзі мають встановити що саме це було. Вирішується питання про порушення кримінальної справи. З'ясуємо це було хуліганство, або щось інше. Експертиза все покаже», - запевнив керівник прес-служби МВС Київської області Микола Жукович.

Ввечері ТЦ «Буча Пасаж» знову запрацював.
І вже наступного дня, 5 липня, завдяки швидкій роботі правоохоронних органів, як повідомив нам начальник Бучанського відділу міліції, разом з оперативними службами головного управління Київської області, працівниками кримінального розшуку, працівниками бучанської міліції було затримано дві особи, два брата, жителі міста Києва. «На даний час вони підозрюються у скоєнні злочину», - додав Володимир Ридчик і висловив подяку у допомозі розкриття злочину працівникам охорони під керівництвом Євгенія Олексієнка, а також працівниці «ПриватБанку» пані Ірині, яка надала інформацію про людей, що були зафіксовані на відеоспостереженні із банкомату банку.
У зв’язку з тим, що ведеться слідство, інша додаткова інформація буде надана пізніше.


Коментар
Сергій Коваленко,
начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Бучанської міської ради:

- По-перше, не хотілося щоб навколо цієї події виникав ажіотаж і надумані припущення з боку громадян. Дана ситуація була успішно вирішена, ніхто з людей не постраждав.
Що саме це було: хуліганський вчинок чи зумисний намір завдати шкоди – можуть говорити лише представники правоохоронних органів. Остаточних висновків експертизи щодо підозрілого предмету ще немає. Стосовно організації ліквідації надзвичайної ситуації, то все пройшло належним чином: правоохоронці відреагували миттєво, відразу ж прибули інші служби – працювали кінологи з собакою, криміналісти, працівники вибухотехнічної лабораторії. Також на місце пригоди завчасно прибула карета швидкої допомоги, пожежники, ДАІ. Тобто, в цьому плані ніяких нарікань немає. Люди були швидко евакуйовані, тому паніки вдалося уникнути.
Сподіваємося, що на цьому інцидент вичерпався. Проте кожній людині не зайвим буде пам’ятати про елементарні правила безпеки, адже в житті бувають різні ситуації і можливо деякі поради стануть у нагоді.

Так, при виявленні вибухового пристрою або підозрілої речі необхідно: зберігати спокій;
негайно повідомити про знахідку представників міліції, охорони, аварійно-рятувальних служб або зателефонувати за номерами 101, 102; не палити; не користуватись запальничками, іншими джерелами відкритого вогню, а також предметами, що можуть його утворювати; не торкатись до підозрілої речі руками або іншими речами; в жодному разі не намагатися переміщувати підозрілий предмет або змінювати його положення.

Потрібно залишити місце, де виявлено підозрілий предмет, за можливістю організувати охорону на безпечній відстані.
А в разі отримання повідомлення від представників влади (правоохоронних органів, аварійно-рятувальних служб) про евакуацію із зони ймовірної надзвичайної ситуації необхідно зберігати спокій і чітко виконувати отримані інструкції.
22 -13

Кореспондент: Вікторія Кончаківська 
газета: "Бучанські новини"
 Інші новини по темі:
4 липня, «Буча Пасаж» - підозрілий пристрій знешкоджено

4 липня, «Буча Пасаж» - підозрілий пристрій знешкоджено

Буча та регіон
Затримано підривників Бучанського супермаркету

Затримано підривників Бучанського супермаркету

Буча та регіон
У спеку горять торфовища й ліси

У спеку горять торфовища й ліси

Бучанські новини
Ірпінською прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Ірпінською прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокуратура м. Ірпеня
В центрі Бучі виявлено снаряд Другої світової війни

В центрі Бучі виявлено снаряд Другої світової війни

Буча та регіон
У Бучі скоєно злочин

У Бучі скоєно злочин

Буча та регіон
Туалет у торгівельному центрі: сервіс чи окрема послуга?

Туалет у торгівельному центрі: сервіс чи окрема послуга?

Бучанські новини
Прокурор міста Ірпеня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокурор міста Ірпеня провів координаційну нараду керівників правоохоронних органів

Прокуратура м. Ірпеня
У Бучі побили гральні автомати

У Бучі побили гральні автомати

Буча та регіон
Про трагічний випадок у місті Буча

Про трагічний випадок у місті Буча

Буча та регіон
Ірпінчанин звинувачує працівника ДАІ в хабарництві - проводиться перевірка

Ірпінчанин звинувачує працівника ДАІ в хабарництві - проводиться перевірка

Буча та регіон
У Бучі в центрі зібрали сто грамів ртуті – доза майже смертельна

У Бучі в центрі зібрали сто грамів ртуті – доза майже смертельна

Бучанські новини
Буде чисто?!

Буде чисто?!

Бучанські новини
Міліція поверне довіру народу

Міліція поверне довіру народу

Бучанські новини
Бучанське «Чикаго»

Бучанське «Чикаго»

Бучанські новини
Коментарів: 1
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
TVred
  • TVred (0)
  • Гостi
  • 12 липня 2011 14:36
Інтерфакс аж сьогодні отямився:

Милиция задержала двух братьев, планировавших с помощью самодельной взрывчатки "почистить" банкоматы на Киевщине

Киев. 12 июля. ИНТЕРФАКС-УКРАИНА - Правоохранители задержали двух братьев, которые подозреваются в планировании взрыва в торговом центре в г. Буча Киевской области.
Как сообщает отдел связей со СМИ ГУ МВД Украины в Киевской области во вторник, задержанные молодые люди 21 и 25 лет признались, что планировали подорвать банкомат и забрать деньги. Для этого они самостоятельно изготовили взрывное устройство, которое обнаружили охранники ТЦ. Взрывотехники обезвредили подозрительный предмет на месте.
По предварительным данным экспертов, устройство содержало химическое взрывчатое вещество, а взрыв мог быть эквивалентен 200 г тротила, что могло бы разрушить минимум два этажа магазина.
Задержанные рассказали, что экспериментируют с взрывчаткой не впервые и неоднократно проводили испытания самодельных взрывных устройств на безлюдных территориях.
При обыске на работе у задержанных выявлены литература по изготовлению самодельных взрывных устройств, незарегистрированное оружие, патроны, стволы от винтовок и список адресов банкоматов по Киевской области, которые планировалось взорвать.
Вещественные доказательства изъяты, по данному факту проводятся следственные действия.
В отношении задержанных возбуждено уголовное дело по ч. 4 ст. 296 Уголовного кодекса Украины (хулиганство).
Как сообщалось, 4 июля в помещении торгового центра Пассаж" в городе Буча Киевской области сотрудники милиции обезвредили предмет, похожий на взрывное устройство.
Охранник нашел в помещении предмет, похожий на взрывное устройство, - коробочку, перемотанную скотчем с виднеющимся в ней мобильным телефоном. Ее обезвредили на месте, учитывая, что размеры коробки были небольшие.

0