Буча новини міста, Буча сайт » статті і публікації » законодавтство » Поради адвотака: Сусіди шумлять і заливають

Поради адвотака: Сусіди шумлять і заливають

Питання
Добрий день! Мене звуть Галина. Я проживаю в багатоквартирному будинку. Мої сусіди зверху ведуть досить гомінливий спосіб життя. Спочатку вони гриміли коли протягом року робили ремонт, а тепер їх постійні гулянки заважають нам спати і взагалі спокійно жити. Одного разу вони нас затопили. Великих збитків завдано не було і ми мирно розійшлись. Тепер я зробила гарний ремонт і побоююсь повторного залиття. Як можна боротися з шумом з їхньої квартири? Як попередити можливе залиття і що робити, якщо воно дійсно відбудеться?


Відповідь

Добрий день, Галино! З боку Ваших сусідів відбувається порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

Згідно положень Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» шум в жилих будинках і прибудинкових територіях при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.
Вказаним Законом у нічний час, із двадцять другої до восьмої години в житлових будинках забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.
Разом з тим, проведення в житлових будинках ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні - цілодобово. Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт.

За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

Відповідно до статті 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.
Так, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб’єктів господарської діяльності - від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно до ч. 2 ст. 182 КУпАП дії, передбачені частиною першою цієї статті, порушення вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян - суб’єктів господарської діяльності - від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

Таким чином, для того щоб захистити свої права Ви можете викликати міліцію з проханням заспокоїти галасливих сусідів. На перший раз їх просто попередять. У разі ж повторних дзвінків в чергову частину їм може бути виписаний адміністративний штраф.
Також, аби заспокоїти галасливих сусідів Ви можете звернутися по допомогу до вашого дільничного. Він повинен проводити профілактичні бесіди з такими мешканцями і попереджати їх про адміністративну відповідальність за подібну поведінку.

Також раджу Вам написати заяву до правоохоронних органів, яку повинно підписати якомога більше число сусідів. У заяві бажано вказати години порушення тиші (нічний час, вихідні та святкові дні), дату порушення, адресу, свідків або інших сусідів.
Можна одночасно звернутися і в міську санiтарно-епiдемiологiчну службу. Зафіксоване працівниками СЕС перевищення допустимого рівня шуму є достатньою підставою для звернення до суду з позовом про відшкодування моральної шкоди.
Таким чином, для боротьби з галасливими сусідами Ви можете застосувати як один з перелічених способів, так і декілька одночасно.
Що ж стосується можливого затоплення Вашої квартири, то перш за все, Ви можете попередити сусідів про проведений ремонт та назвати орієнтовну вартість, яку їм прийдеться заплатити у разі затоплення Вашої квартири. Такі застереження, можливо, викличуть деяке роздратування, але таким чином сусіди будуть пильнішими та розумітимуть наслідки.

Якщо Вас все-таки затоплять, перш за все, необхідно документально зафіксувати цей факт. Для цього варто викликати співробітників ЖЕКу або незалежну компанію, які складають відповідний акт обстеження стану квартири та зафіксують сам факт затоплення квартири. У цьому акті обов’язково має бути вказана дата затоплення, адреса квартири в якій здійснювався огляд, адреса квартири з якої сталося затоплення і попередня причина затоплення. Також в акті може бути зазначена приблизна вартість необхідного ремонту квартири.
Разом з тим, необхідно вжити всіх заходів до фіксації цього факту за допомогою залучення якомога більшого числа свідків з числа сусідів і ваших знайомих, використання різних технічних засобів (фото, відео, аудіо).

Відповідно до ст. ст. 1166, 1167 ЦК України передбачено обов’язок винної особи компенсувати майнову та моральну шкоду, завдану його неправомірними діями або бездіяльністю. Таким чином, особа, квартирі якого було завдано шкоди внаслідок затоплення, може пред’явити претензію винуватцю з вимогою добровільно відшкодувати завдану шкоду.
Якщо ваші сусіди готові відшкодувати Вам матеріальний і моральний збиток, то цю проблему ви вирішите за домовленістю і мирним шляхом. Якщо ж винуватці затоплення відмовляються платити за ремонт і відновлення вашої квартири, то Ви маєте право звернутися до суду з позовом про відшкодування збитків внаслідок затоплення квартири. Необхідно зазначити, що такий позов необхідно пред’являти до власника квартири з якої сталося затоплення.

Для звернення до суду необхідно мати на руках акт залиття, підтверджений працівниками обслуговуючої організації, висновок експертизи про суму понесеного збитку (якщо сума не вказана в акті), а також усі квитанції і чеки, що свідчать про понесені витрати на відновлення квартири, якщо вони є. До того ж у випадку, якщо вже проведений ремонт, а збитки не відшкодовані, до позовної заяви необхідно додати всі розрахункові документи (кошторис, чеки, договори на проведення ремонтних робіт, акти виконаних робіт).

До вимог про відшкодування матеріальної шкоди, зазначених у позовній заяві, можна приєднати вимоги про відшкодування моральної шкоди. Моральною шкодою можуть бути: душевні страждання, пов’язані з протиправною поведінкою сусідів, що виражається в їх відмові добровільно відшкодувати збиток, в ігноруванні справедливих вимог; погіршення здоров`я потерпілого та членів його сім’ї у зв’язку з вогкістю в квартирі; душевні страждання, пов`язані з псуванням майна, з неохайним виглядом житла, неприємним запахом в ньому і т.д.

У позовній заяві можна вказати будь-яку суму моральної шкоди, не прив’язуючи її до суми матеріального відшкодування. Суд самостійно приймає рішення з приводу обгрунтованості цієї суми та може її змінити.
В будь-якому разі допомога кваліфікованого юриста Вам не завадить.


Адвокат
Оніщенко Павло Вікторович
м. Ірпінь вул.Тургенівська, 10 офіс 38
Тел: (04597) 61286; (067) 700-88-20
юрконсультація
 Інші новини по темі:
Закон забороняє надто гучні звуки

Закон забороняє надто гучні звуки

законодавтство
Консультація адвоката: Як виселити колишнього зятя

Консультація адвоката: Як виселити колишнього зятя

законодавтство
Правила благоустрою міста

Правила благоустрою міста

Буча та регіон
Мінрегіон: ЖЕКи не зникнуть з 1 липня

Мінрегіон: ЖЕКи не зникнуть з 1 липня

Суспільство
Юридична консультація

Юридична консультація

законодавтство
Прокуратура на захисті прав засуджених

Прокуратура на захисті прав засуджених

Прокуратура м. Ірпеня
Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів

Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів

міська юстиція
Організація харчування в загальноосвітніх закладах

Організація харчування в загальноосвітніх закладах

Бучанські новини
Реформування СЕС

Реформування СЕС

Буча та регіон
Зміни в законодавстві: "Про оренду землі"

Зміни в законодавстві: "Про оренду землі"

статті
«Питання додержання прав громадян на звернення залишаються в регіоні проблемними»

«Питання додержання прав громадян на звернення залишаються в регіоні проблемними»

Буча та регіон
Юридична консультація

Юридична консультація

законодавтство
ЗАКОН УКРАЇНИ "Про благоустрій населених пунктів"

ЗАКОН УКРАЇНИ "Про благоустрій населених пунктів"

законодавтство
Як вирішити проблему з ЖЕКом?

Як вирішити проблему з ЖЕКом?

статті
За фактами порубок дерев у м. Ірпені зареєстровано кримінальні провадження

За фактами порубок дерев у м. Ірпені зареєстровано кримінальні провадження

Прокуратура м. Ірпеня
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.