Обман на довірі

За збігом обставин ці два випадки телефонного шахрайства, з невеличким проміжком часу, трапилися у родині моєї колеги. Один був на домашній телефон, інший на мобільний. Єдине, що у цих випадках було спільного, так це те, що дзвонили близько четвертої ранку. Напевно, не випадково, адже саме у цей час у людини найміцніший сон. На це і був розрахунок зловмисників. У першому епізоді повідомлялося, що їх син потрапив до міліції, у другому, голосом схожим на сина, повідомлялося, він вскочив у халепу і за це потрібно терміново заплатити гроші, інакше у нього будуть чималі проблеми. Як у першому, так і у другому епізоді розрахунок телефонних шахраїв не спрацював по тій простій причині, що саме у цей час їх примірний син мирно спочивав у своєму ліжку…

Цей випадок досить типовий. Вам дзвонять на стільниковий телефон і повідомляють, що ваш родич у біді. Переговори ведуть зазвичай так, що батьки погоджуються на оплату послуг «доброго» посередника відразу ж. Все виглядає дуже правдоподібно: до вас звертаються по імені та прізвищу (ці дані легко дізнатися за номером телефону). Ви нервуєте і терміново передаєте гроші. Причому мало хто з жертв, втративши від переляку голову, здогадувався подзвонити «затриманому» родичу і уточнити його місцезнаходження.

Шахраї виявляються гарними психологами. Вони не дають жертві вийти зі стресової ситуації, так як тверезо міркувати в стані шоку дуже складно. По ходу зловмисники намагаються з’ясувати якомога більше про особисте життя жертви – імена родичів, місце проживання. І відразу ж включають нову інформацію в свою легенду. Шахраї доходять іноді до того, що підробляють голос і представляються не тільки посередниками, а й родичами…

На жаль, не всі подібні випадки телефонного шахрайства є можливість упередити. Раніше наш щотижневик друкував матеріал на цю тему і застерігав людей бути пильними і не давати себе ввести в оману. Напевно, читаючи подібний матеріал людина підсвідомо себе заспокоює: це може трапитися з ким завгодно, але тільки не зі мною. У всякому випадку саме такою впевненою була й мати мого однокласника…

Днями до неї, місцевої жительки Бучі, зателефонував на мобільний телефон незнайомий, який представився слідчим і повідомив про те, що її син вчинив дорожньо-транспортну пригоду під час якої загинула людина. Для владнання цієї справи треба терміново перерахувати певну суму грошей через банкомат. Розчулена цією новиною літня жінка була шокована. Вона перебувала наче під гіпнозом: її єдиний 50 річний син вчинив автопригоду, треба негайно йому допомогти. Вона взяла всю свою мізерну пенсію, отриману днем раніше, і відразу побігла до найближчого банкомату перераховувати гроші на мобільний телефон який їй продиктував доброзичливий слідчий. Не довіряти йому вона не могла, адже коли син виїздив з Києва до Бучі, то обов’язково попередньо телефонував своїй матері. А цього разу не подзвонив. А це свідчить про те, що трапилось непередбачене. З-за свого хвилювання Надія Петрівна навіть не здогадалася зробити єдиний дзвінок своєму сину. За іронією долі її син також їй не подзвонив і, за звичкою не повідомив, що у нього все гаразд… Поки він їхав до Бучі, мати попросила сердобольну продавщицю (в цьому магазині знаходився термінал) допомогти їй якнайшвидше перевести гроші, оскільки сама ніколи в житті не користувалася таким видом послуг. Пройнявшись її проблемою, продавщиця не могла відмовити. Півтори тисячі гривень були перераховані. Проте нахабному слідчому чомусь цього виявилося замало, і він для закриття цієї справи наказав перерахувати ще 400 гривень, інакше можуть виникнути непередбачені проблеми. Мати хутко побігла додому і вмовила сусідку дати їй в борг 400 гривень і розповіла, на що саме їй конче потрібна була така сума. Отримавши гроші, схвильована жінка вибігла з будинку саме у той момент, коли до нього входив її рідний син, який навіть і не здогадувався про події, які були пов’язані з його іменем.
Він був шокований почутим від матері. Того ж дня вони поїхали до Ірпінської міліції із заявою і сподіваються, що шахраїв буде притягнуто до відповідальності.

На думку юристів, подібні справи відносяться до числа таких, що не розкриваються. Іноді у відділеннях міліції відмовляються навіть складати протокол, пояснюючи це тим, що потерпілі самі віддали гроші.

І все ж у міліцейській практиці трапляються випадки, коли подібних шахраїв вистежують і притягають до відповідальності.
На цю тему: телефонний шахрай виманював гроші у громадян, сидячи в колонії. Голосіївським районним судом Києва оголошено вирок подружній парі, яка займалася телефонним шахрайством та здирництвом. Слідством встановлено, що чоловік, відбуваючи покарання у Березанській виправній колонії за грабіж, вночі телефонував з мобільного на випадкові стаціонарні телефони. Представляючись міліціонером, зловмисник повідомляв громадянам, що їхня дитина начебто скоїла кримінальне правопорушення і наразі знаходиться в міліції. За її звільнення шахрай вимагав сплатити йому 6000 гривень, які необхідно було якомога скоріше привезти у призначене місце. Оскільки сам здирник у цей час знаходився у місцях позбавлення волі, на зустріч з потерпілими приїздила його дружина та забирала зазначені кошти. У першому випадку, злочинцям вдалося ошукати довірливу громадянку, але вдруге, діючи за подібною схемою, потерпілій під час передачі грошей зателефонував її син та повідомив, що з ним все добре і він просто спав вдома. На місце було викликано працівників міліції, які й затримали шахрайку. Вироком Голосіївського районного суду чоловіка визнано винним за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України – «Шахрайство», ч. 1 ст. 353 ККУ – «Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи» та засуджено до 3 років позбавлення волі, які були приєднані до попереднього покарання. Жінку було визнано винною за ч. 2 ст. 190 ККУ («Шахрайство») та засуджено до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком на такий самий термін.
0 0

Володимир ЕННАНОВ 
газета: "Бучанські новини" №27 від 18 липня 2014 року
 Інші новини по темі:
Вимагають гроші для порятунку рідних? ДЗВОНІТЬ 102 !

Вимагають гроші для порятунку рідних? ДЗВОНІТЬ 102 !

статті
Податкова: Шахраї телефонують підприємцям

Податкова: Шахраї телефонують підприємцям

Публікації
Податкова наголошує: Випадки шахрайства продовжуються!

Податкова наголошує: Випадки шахрайства продовжуються!

Публікації
Податкова інформує про випадки телефонного шахрайства у Бучанському районі

Податкова інформує про випадки телефонного шахрайства у Бучанському районі

Повідомлення!
Нічний вандалізм

Нічний вандалізм

Бучанські новини
Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2010 рік

Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2010 рік

статті
Розбійний напад на таксиста в Бучі

Розбійний напад на таксиста в Бучі

Буча та регіон
Коли ти сам у світі ..

Коли ти сам у світі ..

Бучанські новини
Графіки проведення прямого телефонного зв’язку

Графіки проведення прямого телефонного зв’язку

Буча та регіон
Як визначити, що ваш телефон прослуховують?

Як визначити, що ваш телефон прослуховують?

Суспільство
АДРЕНАЛІН ЗА… 51 ГРИВНЮ

АДРЕНАЛІН ЗА… 51 ГРИВНЮ

Бучанські новини
"Нічні візитери"

"Нічні візитери"

Бучанські новини
Субсидія – скільки потрібно сплачувати? Приклади розрахунків

Субсидія – скільки потрібно сплачувати? Приклади розрахунків

Управління соціальної політики
Зібрав макулатуру - зберіг ліс

Зібрав макулатуру - зберіг ліс

Бучанські новини
Міліція відкрила доступ до розшукової бази даних

Міліція відкрила доступ до розшукової бази даних

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.