Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Бучанські новини » Чи можна запобігти квартирним крадіжкам?

Чи можна запобігти квартирним крадіжкам?

Нещодавно, у нашому п’ятиповерховому будинку, що розташований в Бучі, по вул. Нове-шосе, 3, саме там, де знаходиться міський відділ міліції, злодій (чи злодії) обікрали квартиру, розташовану на першому поверсі.
За збігом обставин це трапилося саме тоді, коли господарі цієї квартири були на виїзді в іншій області і потрапили в автопригоду, під час якої одна людина загинула, водій та троє пасажирів отримали тяжкі травми. Звичайно, і на поховання загиблої, і на лікування терміново були потрібні гроші. Коли господар зміг самостійно рухатися і приїхав до квартири за грошима, то був вражений побаченим: повний безлад і гардимер. А цінних речей та грошей на місці не було. Можна лише уявити психологічний стан людини, яка ще не встигла оговтатися від наслідків дорожньо-транспортної пригоди, а тут ще одне лихо, яке звалилося на їхню родину… Сердобольні сусіди зібрали трохи грошей, але цих коштів, звичайно, не вистачить, щоб покрити бодай частину видатків на вкрай необхідні потреби…

Мені пригадується один з подібних випадків, який два роки тому трапився в одному з приватних будинків Бучі. Саме про цю резонансну пригоду наш щотижневик раніше повідомляв: не встигли родичі одного відомого письменника його поховати, і саме тоді, коли повернулися з поминального обіду, були шоковані побаченим – їхній будинок пограбували. І цей «безприділ» трапився саме у скорботній час для родичів померлого. Ще невідомо, який біль був відчутнішим – смерть дорогої людини чи це пограбування. Нічого святого для тих, хто пішов на цей ганебний вчинок. Особливих ілюзій щодо затримання грабіжників не було. І все ж цих двох покидьків міліція не тільки відшукала, але й порушила кримінальну справу. Один з цих крадіїв отримав реальний строк і відбуває покарання. А другий помер у слідчому ізоляторі ще до винесення вироку. Така кара цим двом наркоманам. Слід сподіватися, що правоохоронці вживуть необхідних розшукових заходів і затримають злочинців.

За інформацією правоохоронців, останнім часом почастішали випадки квартирних крадіжок у Бучі. На цей вид злочину йдуть кримінальні елементи: колишні засуджені, які після відбуття покарання майже у 70% повертаються до злочинної діяльності, наркомани та інші категорія громадян, яких можна віднести до групи ризику, тобто шукачів пригод, яким так і кортить поживитися за чужий рахунок, а також професійні злодії. Про себе вони кажуть: коли йдемо на діло, у нас нерви натягнуті, як канати. І це не порожні слова. В найбільш критичних ситуаціях для себе, вони проявляють неабияку кмітливість та винахідливість.

Наведу лише два приклади, які трапилися у житті. В одному з будинків на пульті позавідомчої охорони спрацювала сигналізація, про це черговий відразу повідомив найближчому автопатрулю. Останні за лічені хвилини були на місці події і згідно інструкції заблокували можливі шляхи відходу зловмисника. У квартирі – жодної людини, лише сумки з награбованим стоять у вітальні. Розчинитися у повітрі злочинець не міг… Закралася думка, можливо, це хибний виклик? Правоохоронці вже збиралися покинути приміщення, як один з них вирішив ще раз заглянути у ванну. Начебто нічого підозрілого. У ванні, наповненою водою знаходиться білизна присипана порошком. Але інтуїція підказала охоронцеві, що крадій поруч і засунувши руку у ванну він намацав… тіло грабіжника. Останній, коли зрозумів, що потрапив у пастку, вирішив таким чином заховатися і, не роздягаючись, вліз у воду. Завдяки пильності міліціонера, на один розкритий злочин стало більше…

А ось у другому випадку сталося навпаки. Прибулому зсередини двері відчинила молода вродлива жіночка у домашньому халаті, одягненому на оголене тіло, і на запитання, чому спрацювала сигналізація, вибачившись повідомила, що забула її відключити. При собі у неї не було паспорту, (забула на роботі), але показала паспорт свого чоловіка с пропискою. Начебто нічого підозрілого. Приїхала жіночка з роботи, ну, втомилася, ну, забула вимкнути сигналізацію… Доведеться виписати штраф. На цьому історія не закінчилася, навіть навпаки. Через кілька днів до державної служби охорони приходить господар цієї квартири і поцікавився, на якій підставі йому виписали штраф. Пояснили, в чому справа. Якщо хтось пам’ятає німу сцену зі спектаклю М. Гоголя «Ревізор», то це було щось подібне, коли він правоохоронцям пояснив, що, по-перше, ніякої сигналізації особисто не знімав, оскільки знаходився у лікарні, а по-друге, ніякої жінки в нього нема, він розлучений. Інші ж жінки знаходяться у квартирі лише з ним. Пізніше з’ясувалося, що грабіжниця вдало зіграла роль господині, так щиро, що у її талант повірили навіть правоохоронці. Додам від себе, з таким кримінальним талантом на волі довго не затримуються. Це я можу судити зі свого невеличкого міліцейського досвіду.

Останнім часом квартирних крадіжок менше не стає, намітилася тенденція на їх збільшення. Потерпілі громадяни при цьому зазнають великої матеріальної і фінансової шкоди. Що ж викрадають із квартир злодії? Декілька років тому це був дорогий одяг, гроші, коштовні вироби, відео та радіоапаратура. Сьогодні не нехтують нічим, навіть продуктами харчування. Але в першу чергу злодія цікавлять особи, які мають значну суму іноземної валюти, імпортні речі. Як правило, квартирні злодії діють як поодинці, так і у складі 2-3 осіб. Час скоєння квартирних – переважно у першій половині дня. Квартирні крадіжки можуть бути скоєні шляхом підбирання ключів, проникненням через вікно, виламуванням дверей, обманюванням господарів.

ЯК ЗБЕРЕГТИ СВОЄ МАЙНО ВІД ЗЛОЧИННИХ ПОСЯГАНЬ


Звичайно, готових рецептів на всі випадки життя дати неможливо, але до основних порад бажано прислухатись:
— важливо, щоб у відсутність, а навіть у присутності мешканців квартири всі вікна і двері були надійно зачиненими. Причому двері повинні бути обладнані надійними замками та засувами;
— для посилення міцності дверей добре використовувати металеві листи, або ставити подвійні вхідні двері;
— варто вмонтувати кілька замків, наприклад — унизу, посередині, вгорі. Але міцність дверей та надійність замків залежить від укріплення рами дверей;
— не потрібно забувати і про монтування у двері спеціального оглядового отвору (зорового вічка). Це допоможе захистити житло від непроханих гостей;
— найнадійнішим охоронцем квартири є спеціально вмонтована сигналізація, яка виведена на пульт централізованої охорони найближчого відділення міліції.
Однак варто пам’ятати, що для крадія замків не існує. Тому треба завжди дбати про те, щоб за квартирою був постійний нагляд з боку сусідів та знайомих. Це особливо стосується тих випадків, коли господарі полишають помешкання на тривалий час. Нерідко квартирні крадіжки здійснюються з вини самих мешканців. Йдеться про сам факт проникнення в житло. Скажімо, щоб здійснити пограбування квартири, злочинці, обманюючи господарів, називають себе працівниками ЖЕКу, газової служби тощо.
Варто пам’ятати, що чужих у помешкання пускати не можна. Для охорони непогано мати пса. Пам’ятайте, для проникнення у квартиру і викрадення цінних речей досвідченим злодіям достатньо 20-30 хв. Рідко коли крадії перебувають у квартирі довше. Хоча трапляються курйозні випадки, наприклад, коли злодію забаглося прийняти гарячу ванну після того, як усі бажані речі були підготовлені до виносу.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО КРАДІЖКУ НАМАГАЮТЬСЯ ЗДІЙСНИТИ, КОЛИ ВИ ДОМА,
АБО ВОНА ВЖЕ ТРАПИЛАСЬ


— якщо самі вдома, то не потрібно відчиняти двері невідомим людям;
— якщо злочинці намагаються відчинити двері в квартиру, а вони міцні та надійно зачинені, спершу потрібно подзвонити у відділення міліції або дати знати про це сусідам. Якщо ж є сумніви, що захист надійний, то спочатку потрібно закріпити двері будь-яким важким предметом;
— якщо двері до помешкання відкриті, коли ви прийшли, то в квартиру заходити не можна. Треба звернутися до сусідів, викликати міліцію і спостерігати за квартирою до їх приїзду. Якщо в квартирі хтось є, потрібно зачинити двері на ключ і залишити його в замку. Якщо в обкраденій квартирі нікого немає, все залишити на місцях, не рухаючи, до прибуття міліції;
— не залишайте ключі від квартири в «надійному місці», не тримайте їх у кишені пальта. Якщо ключі загубились — негайно поміняйте замок.

У житті людей часто трапляються випадки крадіжок особистих речей на робочому місці, у місцях побутового і культурного обслуговування, в гостях, у місцях відпочинку тощо. Радимо всі цінні речі тримати завжди при собі. Перебуваючи на заняттях спортом, у місцях відпочинку, потрібно брати із собою малоцінні, навіть поношені речі, а документи, гроші і ключі здавати на зберігання. Аналогічних порад потрібно дотримуватись тим, хто проживає у гуртожитках, готелях та ін.
Певні проблеми створюють так звані кишенькові злодії, крадучи гроші та інші цінні речі. У більшості випадків цей злочин відбувається там, де збирається багато людей: переповнений громадський транспорт, ринки, черги тощо.

ПОРАДИ СТОСОВНО ГРОШЕЙ


Основна порада: не носіть із собою велику суму грошей. Однак життєві ситуації різноманітні. Тож треба запам’ятати деякі правила:
— не тримайте велику суму грошей в одному місці;
— пам’ятайте і тримайте під контролем ті місця, де зберігаєте гроші;
— якщо гроші у сумочці, то її треба притиснути до грудей і пильнувати, щоб її ніхто не вирвав з рук;
— гаманець треба класти у пакет чи господарську сумку на саме дно, зверху покласти різні речі, особливо такі, які створюють шум (шелестять);
— у разі викрадення ключів і документів треба негайно змінити замок у квартирі;
— У будь-якому разі кожна людина повинна бути пильною та обережною.
Перераховані поради — загального характеру. У кожному конкретному випадку варто діяти з огляду на ситуацію.
3 -2

Володимир ЕННАНОВ 
газета: "Бучанські новини" "№28 від 25 липня 2014 року
 Інші новини по темі:
Пісківка: Внаслідок ДТП одна людина загинула, двоє отримали травми

Пісківка: Внаслідок ДТП одна людина загинула, двоє отримали травми

Буча та регіон
Буча: У наслідок пожежі загинула людина

Буча: У наслідок пожежі загинула людина

Буча та регіон
На Київщині за добу водії тричі зникали з місць ДТП. Випадок і в Бучі

На Київщині за добу водії тричі зникали з місць ДТП. Випадок і в Бучі

Буча та регіон
8 липня у Ворзелі в жахливому ДТП загинула людина

8 липня у Ворзелі в жахливому ДТП загинула людина

Буча та регіон
ОБЕРЕЖНО: КВАРТИРНІ ЗЛОДІЇ!

ОБЕРЕЖНО: КВАРТИРНІ ЗЛОДІЇ!

Бучанські новини
Обман на довірі

Обман на довірі

Бучанські новини
Гостомель: При пожежі одна людина загинула та одна отримала травми

Гостомель: При пожежі одна людина загинула та одна отримала травми

Буча та регіон
У Забуччя сталося ДТП, є жертви

У Забуччя сталося ДТП, є жертви

Буча та регіон
Поліція: У Бучі джип протаранив швидку, яка везла врятовану на воді людину

Поліція: У Бучі джип протаранив швидку, яка везла врятовану на воді людину

Буча та регіон
Білогородка: Злодій пограбував 85 житлових будинків (відеосюжет)

Білогородка: Злодій пограбував 85 житлових будинків (відеосюжет)

Буча та регіон
"Нічні візитери"

"Нічні візитери"

Бучанські новини
У Бучі ліквідували загорання квартири

У Бучі ліквідували загорання квартири

Буча та регіон
Нічний вандалізм

Нічний вандалізм

Бучанські новини
Сексуального збоченця затримано в дитячій поліклініці

Сексуального збоченця затримано в дитячій поліклініці

Бучанські новини
Великий «шухер» в Бучі: обережно, вас «пасуть»

Великий «шухер» в Бучі: обережно, вас «пасуть»

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.