Мрії народжують дійсність

В неділю, 18-го липня в Бучі відбулося урочисте відкриття нового спортивного баскетбольного стадіону, на якому відразу стартував відбірковий турнір зі стрітболу.

Читайте також: Стрітбол: Для крутих хлопців! про відкриття змагань


Турнір зі стрітболу (дворового баскетболу на одну корзину у форматі 3х3) проходив між командами різних міст у рамках проведення Всеукраїнського чемпіонату «Української Стрітбольної Ліги» (УСЛ 3х3). Виклик прийняли 37 команд, які приїхали у наше місто з Києва, Дніпропетровська, Запоріжжя, Чернігова, Вінниці, Донецька, Черкас, Ірпеня, Борисполя, Броварів, Обухова, Тернополя, Катюжанки, Нового Роздолу, Бучі. На думку знавців, дебютний турнір у Бучі підкорив своєю якістю, команди приїхали найсильнішими складами, аби вибороти путівку на фінал та цінний приз.

Та справжньою родзинкою турніру стали новенькі корти – адже змагання проходили на щойно побудованому баскетбольному майданчику розміром 27х15 метрів, влаштованому у повній відповідності європейським стандартам на території Бучанської школи № 4.

На відкритті стадіону секретар Бучанської міської ради Василь Олексюк тепло привітав учасників турніру та уболівальників. Особливі слова вдячності були сказані на адресу будівельників, котрі у стислі строки спромоглися збудувати сучасну спортивну арену. Василь Павлович подякував «УСЛ 3х3» за вибір Бучі, як місця проведення змагань, та побажав гравцям спортивних успіхів. Учасників привітав Деніс Журов, ініціатор проведення турніру в Бучі; він висловив подяку міському голові Анатолію Федоруку та міській владі за сприяння і допомогу.
Від імені «Української Стрітбольної Ліги» були вручені нагороди всім причетним до організації проведення турніру. Організатори висловили подяку партнерам та спонсорам: Бучанській міській раді, магазину баскетбольного взуття «Іван Фірман», фітнес-клубу «Happy Gym», компанії теплопостачання «Пегас», бучанській піцерії «Divine Pizza».

Настав довгоочікуваний історичний момент – урочисте відкриття спортивного баскетбольного стадіону. В церемонії перерізування стрічки та вкидання перших м’ячів у корзину взяли участь секретар міської ради Василь Олексюк та баскетболістки Бучанської ДЮСШ Наталя Осадча, Вероніка Анікіна, Інна Фармагей.
Своїм співом порадував присутніх співак Євген Подолько, випускник Бучанської Школи мистецтв, у супроводі танцювальної групи ансамблю «Фантазія».



Поки, під супровід ритмічної музики баскетбольного спрямування в стилі «реп» і «техно», проходили змагання команд на двох кортах, ми спілкувалися з присутніми.

Мрії народжують дійсністьОлег Гайдай,
директор Бучанської дитячо-юнацької спортивної школи, має особливий привід радіти з того, що в Бучі з’явилася нова спортивна баскетбольна арена. Адже ДЮСШ має відділення баскетболу. Дівчата, які брали участь у церемонії відкриття баскетбольного стадіону, є бронзовими призерами першості Київської області серед ДЮСШ. Вони займаються під керівництвом тренера вже чотири роки. Секція базової підготовки охоплює 12 дівчат, заняття відбуваються в спортивній залі Бучанської Української гімназії. На жаль, розвиток спорту нині натикається на фінансові складнощі в державі. В Бучі спорт багато в чому виживає завдяки спонсорській підтримці меценатів. Тому нова арена – це чудовий подарунок міста. Позитивною баскетбольною новиною є також те, що цього року ДЮСШ нарешті відкриватиме секцію для 12 хлопчиків 9-11 років – на базі школи №3, вже є професійний граючий тренер. Хочеться нарешті отримати спортивну школу з залою 30х60, мрійливо всміхаючись додає Олег Олександрович.

Любомир Цюп’як,
начальник спортивного відділу компанії «ІнтерАтлетика», лозунг якої – «Здоров’я нації».
Любомир Володимирович безпосередньо відповідав за спорудження баскетбольного майданчика і залишився вдоволений якістю виконаних робіт і покриття. Ще передбачається спорудження двоярусної трибуни. Сам пан Любомир живе неподалік, в Гостомелі, а його син закінчив гімназію в Бучі. В компанії 80 відсотків працівників – місцеві жителі. Тож всі вони були особисто зацікавлені в якісному виконанні робіт. Цей об’єкт вони сприйняли, як для власних дітей. Перший майданчик такої якості побудований компанією в Черкасах, він діє вже два роки без будь-яких нарікань. Третій такий майданчик зараз у стадії спорудження в школі №5, теж у Бучі. Він з’явиться за два-три місяці, буде ширший, навколо нього передбачені бігові доріжки. Пан Любомир особливо наголосив, що всі виробничі потужності компанії зосереджені в Україні, використовуються клеї швейцарської фірми «Коніка». Покриття стійке за будь-якої погоди. Взимку поверх покриття майданчика можна заливати каток. На закінчення бесіди пан Любомир побажав всім батькам, щоб вони приділяли своїм дітям хоча б півгодини часу в день, виховували дітей через спорт та колективні ігри, бо це найкраще виховання. Таким чином кується повага до інших, любов до Батьківщини, спортивне братерство, здоровий спосіб життя. Нехай цей майданчик має належне використання і буде завжди наповнений.

За команду «Три з половиною кілограми» Університету податкової служби приїхала уболівати молода мама Ольга з донечкою. Славі рік і дев’ять місяців, вона кожного ранку любить зарядку і розтяжки, як татко. І не тільки тато – в цій сім’ї спортом захоплюються також мама і бабуся.

Теж з Ірпеня подружжя пана Віталія і пані Наталі. Вони дуже задоволені захопленням свого сина Максима. Подружжя приїхало в Бучу разом з донькою Дарією, яка займається танцями в колективі «Сузір’я», щоб уболівати за свого студента – запеклого танцюриста і спортсмена. Максиму 17 років, він зареєструвався на турнір через соціальні мережі. А стрітболом займається в Бучі та Ірпені на різних літніх майданчиках. На його думку, резинове покриття набагато краще за асфальт. Він настільки зайнятий, що йому немає коли тинятися попід брамами. Завдяки спорту у юнака багато друзів, всі вони часті гості родини, у них хороша дружба, нормальне спілкування. Батьки вбачають свою роль як мотиватори та спонсори у заняттях своїх дітей. Вони хочуть бачити їх сильними, здоровими, розумними.

Діана,
спортсменка з Броварів зазначає, що на цьому турнірі не буде окремих дівочих команд, тому буде змішаний склад. Всі її друзі люблять баскетбол зі шкільних років. Змалечку, з уроків фізкультури, їм на все життя сподобався оранжевий м’ячик, який на початку набивали обома руками. Баскетбол – це як перша і остання любов. З’являється багато друзів, бо спортивна дружба завжди цікава і динамічна. З’являються спільні захоплення, уподобання. А так звана спортивна злість за межами майданчика припиняється, віддаючи місце справжній дружбі. Спорт зміцнює характер, а чим міцніший характер, тим міцніша дружба. Заняття спортом допомагають у житті, тому що тримають людину в режимі, привчають досягати незалежності та долати перешкоди на шляху до мети. Перша мета у баскетболі – потрапити м’ячем у кільце. Спочатку це не виходить, тому треба докласти наполегливості і настирливості: тренувати прохід, збільшити кількість кидків тощо. На думку Діани, людина, яка через тренування характеру і тренування волі досягнула самодостатності, краще проявить себе і в суспільстві, і в житті.

Наш земляк Денис Журов, випускник Бучанської школи №4, а зараз студент-юрист, доклав чималих зусиль та ініціативи, щоб цей стрітбольний турнір відбувся саме в Бучі. На думку цього громадського активіста, саме відсьогодні фактично починається стрітбольний рух у Бучі, бо раніше наші гравці виступали за команди інших міст, в тому числі Ірпеня. До речі, останній турнір в Ірпені проходив два-три роки тому. А організуватися насправді дуже просто – в стрітбольних змаганнях можуть грати і аматори, і професіонали, худі і повні, високі і невисокі, хлопці і дівчата – достатньо лише зареєструватися в соціальних мережах. В стрітболі всі категорії гравців мають реальний шанс продемонструвати переваги своєї статури та габаритів. Детальна інформація є на офіційному сайті УСЛ. На рівні міста необхідна координація з місцевою владою, відділом культури і спорту, громадськими активістами, власниками спортивних майданчиків. Болюча тема для Бучі – відсутність критого баскетбольного залу, тому конче необхідно добудувати спортивну школу. Хлопці збиралися для гри на майданчику за маркетом АТБ, і ось зараз – цей чудовий стадіон. Завдяки постійним тренуванням, сьогодні Бучу можуть представляти чотири команди по троє гравців у кожній, з різних мікрорайонів: Центру, Лісової Бучі, Склозаводу тощо. Денис вважає, що командна гра розвиває багато позитивних рис характеру, і найперше навички лідерства; це досить цікавий досвід.

За Сергія Опришка з міста Новий Розділ Львівської області уболівають його діти Товіта і Арсен. Сам він виступає одразу у чотирьох іпостасях – як директор магазину спортивного одягу «Іван Фірман», спонсор турніру, тренер команди і гравець №24 за кличкою «Туча». Цей ентузіаст стрітболу ще зі шкільних років зібрав команду, з якою не припиняє грати. Сергій Євгенович та його гравці охоче розповідають про стрітбол та рідне промислове місто, яке вдвічі молодше за Бучу та не має таких класних спортивних можливостей, як тут. На їхньому асфальті кросівки стираються за три гри, і краще не падати. Мають чималий досвід гри з командами з інших міст, але у себе ще ніколи не приймали турніри. А такий корт, як цей в Бучі, він бачив тільки у Польщі, і то всюди. Пан Сергій шуткує, що його місто маленьке, справ у ньому небагато, тому змушені займатися дітьми та спортом. На його погляд, стрітбол має великі перспективи, тому що цей вид спорту вимагає мінімум витрат і здатний об’єднати разом професіоналів і хлопців з дворових команд. Всі можуть розвиватися і отримувати задоволення від гри.

Станіслав Світлицький – голова громадської організації «Українська Стрітбольна Ліга», яка охоплює понад 10 тисяч учасників. Низова структура Ліги складається не з клубів, а дворових команд. Все почалося 2007 року, коли УСЛ відновила традицію стрітболу. Зараз регулярно проводяться турніри, зростають спортивні контакти між містами України та країнами Європи. Пан Станіслав бачить великі перспективи цього виду спорту за умови допомоги держави та людей з перспективним баченням. Допомога потрібна, перш за все, для облаштування місць, де молодь може проводити ігри. Для масового руху насправді треба небагато – покриття, можна асфальтне, розмітка, огородження, щоб нікому не заважати, надійна стійка і хороше кільце.


Хороший почин у цій справі зробила влада Бучі, збудувавши цей чудовий висококласний майданчик. Після серії відбіркових турнірів у 20 містах, відбудеться національний фінал. Треба вирішити важке питання загального фінансування, команди ж беруть свої видатки на себе. Також треба буде обрати місто для проведення Чемпіонату. Серед варіантів – Черкаси, Львів, Київ… Може, Буча, враховуючи наявність у місті необхідної інфраструктури? Принаймні, щорічні турніри точно відбуватимуться саме в Бучі. У вас прекрасне місто, – каже пан Станіслав, – я з великим задоволенням приїхав сюди сьогодні.

Більше фото можна продивитись тут: www.vk.com


Перемогу в турнірі «Bucha Streetball Challenge» здобула команда «Joshua» з Києва. Проведення фіналу чемпіонату Української Стрітбольної Ліги (УСЛ) планується у дні святкування Дня Незалежності.
2 0

Микола ДЕМ’ЯНОВ, фото автора 
газета: "Бучанські новини" №29 від 24 липня 2015 року
стрітбол
 Інші новини по темі:
Стрітбол: Для крутих хлопців!

Стрітбол: Для крутих хлопців!

Бучанські новини
2-3 липня, Буча: Фестиваль Спорту для всіх!

2-3 липня, Буча: Фестиваль Спорту для всіх!

спортивні новини
Відбулися міські змагання з баскетболу 3*3 в рамках Декади з фізичної культури та «Олімпійського тижня»

Відбулися міські змагання з баскетболу 3*3 в рамках Декади з фізичної культури та «Олімпійського тижня»

спортивні новини
Фотофакт: Міські  новації

Фотофакт: Міські новації

Бучанські новини
Турнір "Футбольної надії Київщини" в Ірпінському регіоні

Турнір "Футбольної надії Київщини" в Ірпінському регіоні

Бучанські новини
Команда бучанської ЗОШ№4 – у фіналі турніру «Футбольні надії Київщини»

Команда бучанської ЗОШ№4 – у фіналі турніру «Футбольні надії Київщини»

спортивні новини
Буча: Міжнародний професійний тенісний турнір

Буча: Міжнародний професійний тенісний турнір

спортивні новини
Бучанці вийшли у фінал міжнародного турніру з футболу

Бучанці вийшли у фінал міжнародного турніру з футболу

Бучанські новини
Обласний відбірковий турнір з футболу

Обласний відбірковий турнір з футболу

спортивні новини
Буча у сердці - спорт у душі

Буча у сердці - спорт у душі

Бучанські новини
Буча, 11 червня: Всеукраїнський дитячий турнір з футболу на приз «Шкіряний м’яч»

Буча, 11 червня: Всеукраїнський дитячий турнір з футболу на приз «Шкіряний м’яч»

спортивні новини
Буча вітає спортивну Київщину у рамках проведення «Олімпійського дня – 2018».

Буча вітає спортивну Київщину у рамках проведення «Олімпійського дня – 2018».

ВИКОНКОМ
Турнір з міні-футболу серед команд шкіл Бучі

Турнір з міні-футболу серед команд шкіл Бучі

Бучанські новини
Бучанські учні призери обласного етапу Чемпіонату України з баскетболу 3*3

Бучанські учні призери обласного етапу Чемпіонату України з баскетболу 3*3

спортивні новини
Регіональний турнір з баскетболу імені Богдана Водолаги

Регіональний турнір з баскетболу імені Богдана Водолаги

спортивні новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.