Маршрут дружби: Буча - Тушин

Увеличить картинку Бажаю нашим побратимам-бучанцям добробуту, процвітання та успіхів у розбудові затишного та мальовничого міста Бучі.
Тадеуш ВАЛАС,
бургомістр міста Тушин


Минулого місяця делегація міста Бучі відвідала місто-побратим нашого селища — місто Тушин, Польща. Очолював делегацію заступник Бучанського селищного голови Юрій Хоменко.

– Юрій Анатолійович, розкажіть, будь ласка, про вашу мандрівку. Що являє собою Тушин?
– Тушин має 12 тисяч населення і сім населених пунктів, які входять до цього регіону.
Поспілкувавшись з бургмістром Тушина Тадеушем Валасом, до речі, колишнім поліцейським, я отримав інформацію, щодо бюджету містечка. Він складає близько 50 млн. злотих (90 млн. грн.). На 40% основний прибуток становить торгівля, такі собі “тушинські базари”, що побудовані 8 років тому і, мабуть, є найбільшими в Польщі, причому — це власність міста. Весь апарат міста складає 80 чоловік, які, окрім управи, працюють в гімназії, поліклініці, муніципальній поліції (8 чоловік. Хоча є поліція воєводська і державна). По доходам на душу населення Тушин займає в Польщі 21 місце (це досить високе місце).

Увеличить картинкуЦікавою спорудою у Тушині є їхній басейн, який побудований під ключ на бюджетні кошти — 7 млн. злотих, на дійсно високому рівні, з наданням всіх відповідних послуг. На рік бюджет цього басейну складає 1 млн. 200 тис. злотих і 800 тисяч з них вони заробляють самі, 300 тис. — дотації. Населення містечка на 80% працює не виїжджаючи за його межі. Заробітна плата мера – 1200 євро, секретаря, що готує матеріали до виконкому і сесії – 1000 євро, в середньому їхні працівники отримують від 800 до 1000 євро. Є 17 депутатів, які також працюють на громадських засадах.

Містечко надзвичайно чисте, сміття вивозять, сортирують, стоять контейнери. Хто не сплачує за вивіз сміття – в того не вивозять, але приїжджає поліція, складає акт і горе-господаря штрафують.
Люди дуже привітні, вони радо вітали нас у своєму місті, відношення до України, на відміну від Росії, — чудове. Немає якоїсь нашої стурбованості, люди веселі, добрі, гуляють, проводять різні заходи.

– Що ми можемо перейняти з їхнього досвіду?
– Хотілося б підняти питання наших базарів і їхніх. Звичайно, вони мали можливість, бюджет дозволяв, побудувати торговиська і отримувати з них великий прибуток. Ми ж маємо три базари, які далеко в ненайкра-щому стані. Було б добре знайти для них відповідне місце і об’єднати — мали б непоганий прибуток, що надходив би у бюджет.

Увеличить картинкуПід час цих відвідин ми зустрічалися з місцевим бізнесменом, який займається переробкою сміття і ввів своєрідне ноу-хау у цю справу – спеціальну машину, яка з відходів виробляє бензин. Перейняти його досвід приїжджають з Угорщини, Німеччини, Японії. Зацікавилися цим і ми – бучанці. Зокрема, розглядаємо можливість взяти польську лінію, яка має вже сертифікат європейської якості, доопрацювати і встановити в нас.

В Тушині не має проблем з газом, водою – все працює і налагоджено – так як воно має бути і не постає проблема несплати за надані послуги. Звичайно, є малий і середній бізнес, є комунальні підприємства, існує податок на землю та нерухомість – в сукупності все це наповнює бюджет міста.

– Ви домовилися про якісь більш тісні контакти між нашими населеними пунктами?
– Звичайно. По-перше, це побудова басейну. Вартість цього на сьогодні буде вже не сім млн. злотих, а 10-11, проглянули відповідну технічну документацію, бо в планах є побудувати аналог такого басейну в Бучі. Польську делегацію ми також запросили на День Бучі. Також була розмова і з приводу комунальної техніки, зокрема, допомогти нам її придбати.
Я переконаний, що з цим містечком у нас будуть налагоджені міцні дружні й партнерські стосунки.

– У нас подібна з поляками ментальність, але чому, на Вашу думку, така різниця у рівні життя?
– Як на мене, це залежить дійсно від ментальності. Узяти для прикладу західну Україну, що до 1939 року була підвластною Польщі. Там у людей зовсім інша ментальність. Люди знають зовсім інші рівні відносин і стосунків, не схожих на ті, що насаджувала нам радянська ідеологія: людини до людини, держави тощо. Це зовсім інший менталітет, який їм допоміг. І якщо на сьогоднішній день ми йдемо від колективної до приватної власності, то вони цей шлях досить швидко та успішно пройшли.
20.5 -10.5

газета: "Бучанські новини" №27 від 14 липня 2006р.
Сергій Куліда
 Інші новини по темі:
У гостях місто-побратим Тушин

У гостях місто-побратим Тушин

Бучанські новини
В гостях у міста—побратима Тушин

В гостях у міста—побратима Тушин

Бучанські новини
В гостях у міста—побратима

В гостях у міста—побратима

Бучанські новини
Гостомель : поїздка делегації до Республіки Польща

Гостомель : поїздка делегації до Республіки Польща

Буча та регіон
Маршрутом дружби

Маршрутом дружби

Бучанський музей
VIII сесія Бучанської селищної ради

VIII сесія Бучанської селищної ради

Бучанські новини
Актуальне інтер'ю - Юрій Хоменко

Актуальне інтер'ю - Юрій Хоменко

Бучанські новини
Вітаємо..

Вітаємо..

Бучанські новини
З Днем народження, моє рідне місто! (привітання)

З Днем народження, моє рідне місто! (привітання)

Бучанські новини
Міський голова привітав з Днем міста Буча

Міський голова привітав з Днем міста Буча

Буча та регіон
У Бучі нове місто побратим - польске місто Пщина

У Бучі нове місто побратим - польске місто Пщина

Буча та регіон
До бюджету міста Буча будуть відшкодовано більше 800 тис.грн.

До бюджету міста Буча будуть відшкодовано більше 800 тис.грн.

Прокуратура м. Ірпеня
Буча - Історична довідка

Буча - Історична довідка

Бучанський музей
Міжнародна співпраця: Візит у Сілезію

Міжнародна співпраця: Візит у Сілезію

Бучанські новини
Про виконання бюджету міста Буча за  9 місяців 2007 року

Про виконання бюджету міста Буча за 9 місяців 2007 року

фінансове управління
Коментарів: 1
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.
Партизан
  • Партизан (0)
  • Гостi
  • 21 липня 2006 13:48
Надзвичайно цікавий матеріал! Особливо доречною видалася згадка про ментальність.
Мені видається, що там справи рухаються значно ліпше через те, що місцеві керівники значно менше думають про питання особистої наживи. І вже точно - не розбазарюють місцеві землі "безкоштовно" дАнЄцкІм, житомЄрскІм та іншим.
Щодо базарів... Пригадується, що в 1998 році пан Федорук тицяв пальцем в "неподобство" бучанського ринку і обіцяв дати лад. Нині у нас два таких брудних і смердючих неподобства, зате все вже добре.
Нудить від соледенького, що ллється на місцевих можновладців зі сторінок "БН". Так все чудово... Напевно головред скоро квартирку чи діляночку отримає... Можливо - і те, і інше... Можливо вже отримав.
А побратимство з польским містом - справа хороша.

3