Буча новини міста, Буча сайт » ЗМІ Ірпінського регіону » Ірпінський вісник » Жителі Гостомеля звернулися до Президента

Жителі Гостомеля звернулися до Президента

Жителі селища Гостомель звернулися за інформаційною підтримкою до нашого сайту. Надіслані два листа, які і публікуються, з суттю проблеми регіону.


ЛИСТ №1


Звернутися до редакції газети «Ірпінський Вісник» від імені жителів всієї Баланівки мене змусила наша спільна біда: 15 жовтня офіційно розпочався отеплювальний сезон, проте обіцяного тепла ми так і не дочекалися. Мерзнемо всією громадою, на наші звернення мусить прореагувати Гостомельська селищна рада, оскільки ми знаходимося на території Гостомеля. Проте наша рідна влада за нас чомусь не дбає, очевидно наші проблеми її зовсім не цікавлять.

Баланівка знаходиться у кінці Гостомеля і на початку Бучі. Це чи не єдиний район в Ірпінському регіоні, де немає нічого, окрім магазину, а замість центру з площею і фонтанами – тюрма. Таке собі Богом забуте місце, бо скільки жителі цього мікрорайону не оббивають пороги селищного голови Анатолія Кириченка, реакція – нуль. Так само жодним чином на звернення своїх виборців не прореагував і депутат цього округа Д.П. Омельченко, який очолює земельну комісію та начальник благоустрою в селищній раді. От і цього разу в квартирах наших – холодні батареї, дітей обігріваємо як тільки можемо обігрівачами, проте від напруги світло вибиває і наша остання надія на те, що нас почують завдяки публікації в газеті.

Хто відповість за те, що на Баланівці жителі сплачують за комунальні послуги за тарифами навіть вищими, аніж у самому стольному граді Києві, а натомість отримують неякісні послуги? Чому будинки і досі без тепла, а це: шість – п’ятиповерхових будинків, два – чотириповерхових, у яких проживають люди, такі ж само українці як і всюди в усій нашій незалежній Україні. Чому на футбольному полі побудували котельню, а не знайшли іншого місця, невже нашими депутатами мало роздано землі? Чому батьки воюють за своїх дітей в Бучанських школах та садках? І нарешті, хто зверне увагу на проблеми цілого мікрорайону? Може, якщо наша рідна влада в особі всіма шанованого А.І. Кириченка не знаходить часу для вирішення цих та інших нагальних проблем, то, може, за це візьметься міський голова Бучі А. П. Федорук? Тоді ми всі будемо голосувати за те, щоб Баланівку взяла на своє утримання Бучанська міська рада.

Юрій ГРАЧОВ,
голова правління ГО «ЧАЙКА»



ЛИСТ №2

Проблема відсутності тепла в будинках з настанням опалювального сезону зовсім не нова не лише для Гостомеля, а в цілому і для Ірпінського регіону. Про те, що опалювальний сезон житлового масиву Баланівка не розпочався вчасно (тобто з 15 жовтня) писали в газеті «Ірпінський вісник» у №45 за 6-12 листопада ц. р. Також неодноразово писав наш часопис («Гостомель древній – сьогодні»). Посадовці на скарги громадян відповідають, що тепло буде, як тільки споживачі розплатяться за борги. З року в рік ситуація з теплопостачанням повторюється. Списуються стоси паперу, але факт залишається фактом: з настанням опалювального сезону комунальні служби латають дірки, громадяни – мерзнуть, і – всі зрештою шукають винних. Хоча Закон України «Про житлово-комунальні послуги» чітко регулює права та обов’язки як споживачів, так і виконавців комунальних послуг, зокрема, ст. 20 визначає у яких випадках споживач має право одержувати вчасно відповідної якості житлово-комунальні послуги: згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг.

Проте для наших комунальників закон писаний, але вони його не виконують. Громадяни скаржаться на бездіяльність комунальних служб, збираються на сходки, їдуть у пошуках правди до Києва до відповідних міністерств та служб, а найбільш завзятіші – до Генеральної Прокуратури. Та й то у тому випадку, коли заподіяна шкода здоров’ю, потерпає майно, завдані чималі матеріальні збитки. Посадовці за це несуть відповідальність, і про це вони добре знають. У цьому ж Законі «Про житлово-комунальні послуги», є стаття про відшкодування збитків, завданих внаслідок неналежного надання або ненадання житлово-комунальних; послуг. Житлово-комунальні права споживачів регулює законодавство, а контроль за діяльністю ЖКГ забезпечується з боку представників влади, а також громади. Хтось скептично скаже: що сьогодні може громада, якщо такий безлад кругом в Україні? Але громадський контроль – таки є. Він встановлюється Конституцією України, Законом України «Про захист прав споживачів», Законом України «Про житлово-комунальні послуги» та іншими нормативно-правовими актами України.

З метою захисту своїх законних прав та інтересів громадяни мають право на добровільній основі об'єднуватися в громадські організації споживачів. Об'єднання споживачів мають право звертатися з позовом до суду з приводу протиправних дій підприємства, яке надає неналежні послуги. Рішення суду є загальнообов 'язковими і незаперечним фактом! Проте до суду доходять ще менше громадян, а вірніше сказати – одиниці!

Існують ще й інші форми громадського контролю за діяльністю житлово-комунального господарства. Так, Закон України «Про житлово-комунальні послуги» передбачає наявність такої форми громадського контролю, як «громадські слухання в галузі житлово-комунальних послуг». Відповідно до Закону, вони проводяться в порядку, визначеному статутом територіальної громади. Органи влади не мають права перешкоджати даній формі громадського контролю. Більше того, Закон прямо ставить урядовцям в обов'язок не рідше одного разу на рік через ЗМІ інформувати населення про стан і плани, проекти розвитку, реформування ЖКГ населеного пункту; залучати представників органів самоорганізації населення і членів правлінь об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів, молодіжних житлових комплексів до участі в обговоренні цих планів і проектів; готувати пропозиції щодо узгодження інтересів територіальних общин і виконавців/виробників у разі виникнення розбіжностей при визначенні потреби територіальної общини в послугах ЖКГ, їх кількості, якості та вартості. Пропозиції, які вносяться за наслідками громадських слухань, підлягають обов'язковому розгляду всіма органами місцевого самоврядування!

Гостомельці відповідно до норм діючого законодавства звернулися до представників місцевої влади, депутатів, виконкому селищної ради, в якому просили вирішити питання фактичного зриву опалювального сезону. Підключилося і громадське об’єднання «Чайка» (голова правління – Юрій Грачов), яке звернулося до керівництва селища за роз’ясненням.

Виконком Гостомельської селищної ради від 26 жовтня на звернення голови правління ГО «Чайка» Юрія Грачова повідомив наступне, що скаргу було розглянуто; станом на 23.10 2009 року опалення в будинках житлового масиву «Баланівка» відсутнє, оскільки (цитуємо) «опалення не включено по всьому Ірпінському регіону із-за відсутності лімітів на газ. За рахунок коштів Гостомельської селищної ради були проведені роботи по встановленню «блочної котельні», замінено теплові мережі, змонтовано електричні мережі, водопостачання, каналізація, змонтована димова труба, прокладена система газопостачання, проводяться наладочні роботи. Станом на 15 жовтня 2009 року населення заборгувало за використану енергію 143,0 тис. грн.

Ці борги УЖКГ « Гостомель» повинно перерахувати на рахунок Бучанської виправної колонії БВК -85». Як видно, що місцева влада проблемами жителів Баланівки переймається, хоча холодні батареї в жителів Баланівки це аж ніяк не стали теплішими: як була температура на позначці трохи вище нуля, так і залишилася. Жителі масиву чекають тепла «щопонеділка», оскільки голова селищної ради А. І. Кириченко на їх численні запити відповідає, що мовляв, тепло незабаром буде. Проте час спливає, вже не за горами і зима, а обіцяного тепла нема. Від імені жителів територіальної громади селища Гостомель до Президента України, до Кабінету Міністрів були адресовані листи - скарги на бездіяльність місцевої влади та притягнення до відповідальності керівників, винних у зриві опалювального сезону.

Голова правління ГО «Чайка» Юрій Грачов особисто побував на Банковій, 11 і був прийнятий у Секретаріаті Президента заступником керівника департаменту з питань прийому громадян О. Бонцаревським. Звідти на адресу Київської обласної державної адміністрації та Прокуратури Київської області були надіслані листи (за №22 - 09449 -10п) від 6 листопада 2009 року із вказівкою розглянути звернення Грачова Ю.І. від 5 листопада 2009 року на підставі ст. 7 ч. 3 Закону України «Про звернення громадян». Тим часом поки на листи зреагують на найвищих щаблях влади, жителі Баланівки мерзнуть. Дякувати Богу, що ще погода, як – кажуть, терпить. Нещодавно жителі Баланівки зібралися на сходку, на яку було запрошено також представників селищної ради, зокрема депутат округу Д. П. Омельченко.

Жителі схвильовані ситуацією, що склалася, та незадоволені бездіяльністю депутата, який, не довівши справу до кінця, спокійно пішов у відпустку. Газова котельна, яку встановлено для автономного обігріву багатоквартирних будинків, на даний час не працює, до введення її в дію потрібно виконати ще чимало робіт, а це, окрім того, що займе багато часу, ще й - чималі кошти. А де їх взяти? Хто ж врешті–реш зверне увагу на проблему мікрорайону Баланівка? Більше того, говорить голова ГО «Чайка» Юрій Грачов, у селищі є величезні проблеми з дозвіллям молоді, відбувається руйнація багатовікових цінностей селища, процвітає пияцтво та наркоманія серед молоді. Так звані «розливайки» плодяться як гриби після дощу, район для притулку собак (район чухмарівки – кімерки) треба визнати зоною санітарно-епідеміологічного лиха.

Річка Рокач вкрай забруднена та замулена, ставки віддаються у приватну власність, меліораційна система занедбана і це дає нам підстави вважати, що так зване комунальне господарство є плачевним. У нас в селищі багато немає з того, що має тепер вже місто Буча. Простим прикладом є те, що достатньо батьків у нашому селищі перевели своїх дітей у шкільні заклади м. Буча. Хіба це не є показником? Гостомель перетворюється або вже перетворився на величезний склад – термінал, оскільки кількість складів на території селища перевищує розумну межу їх кількості...

А що ми, гостомельчани, маємо з цього всього? Маємо гостро спірні земельні питання, проблемні будівництва, розбазарювання земель сільськогосподарського призначення, комунального майна, повну руйнацію сільського господарства, безробіття… З повною відповідальністю розуміємо, що селищу треба розвиватися за рахунок інвестицій, на все потрібні кошти, але ж не такою ціною... А ще ми маємо стадіон «закритого типу», до якого жителів нашого селища допускають тільки під час свят або ж при проведенні чергових футбольних матчів, коли до села приїжджають «високі» гості. Шкода, що вільного доступу тренуватися на стадіоні для нас, гостомельців, нема. На наші справедливі звернення посадовці просто дають відписки. Хоча критику треба помірковано сприймати та правильно на неї реагувати».



Інформацію збирали та надіслали да бучанського сайту
жителі селища Гостомель
2 2

 Інші новини по темі:
«Берізка» стає Бучею

«Берізка» стає Бучею

Бучанські новини
Баланівка отримає сучасний Будинок культури

Баланівка отримає сучасний Будинок культури

Буча та регіон
Гостомель : поїздка делегації до Республіки Польща

Гостомель : поїздка делегації до Республіки Польща

Буча та регіон
Лист до редакції газети "Бучанські новини"

Лист до редакції газети "Бучанські новини"

Бучанські новини
Буча: Коли розпочнеться опалювальний сезон?

Буча: Коли розпочнеться опалювальний сезон?

Бучанські новини
Звернення: Бучанському міському голові А.П.Федоруку, депутатам Бучанської міської ради

Звернення: Бучанському міському голові А.П.Федоруку, депутатам Бучанської міської ради

Ірпінський вісник
Лист в редакцію газети "Бучанські новини"

Лист в редакцію газети "Бучанські новини"

Бучанські новини
Спланована акція провалилась

Спланована акція провалилась

Ірпінський вісник
Селищного голову Гостомеля Юрія Прилипка відсторонили від посади

Селищного голову Гостомеля Юрія Прилипка відсторонили від посади

Буча та регіон
Незабаром відкриється кільцева розв’язка на "Варшавці" (Гостомель)

Незабаром відкриється кільцева розв’язка на "Варшавці" (Гостомель)

Буча та регіон
Нова розвязка на вїзді у Гостомель та Ірпінь

Нова розвязка на вїзді у Гостомель та Ірпінь

Буча та регіон
«Від роботи ЖКГ очікуємо тільки хорошого…»

«Від роботи ЖКГ очікуємо тільки хорошого…»

Бучанські новини
Гостомельска ОТГ: Інтервю про нові виклики та проблеми сформованої ОТГ

Гостомельска ОТГ: Інтервю про нові виклики та проблеми сформованої ОТГ

Буча та регіон
У Гостомелі відкрили новий торгівельний центр

У Гостомелі відкрили новий торгівельний центр

Буча та регіон
Наближається день міста...

Наближається день міста...

Бучанські новини
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.