Буча новини міста, Буча сайт » Буча та регіон » Як вибрати яйця для паски і крашанок. Стандарти яєць

Як вибрати яйця для паски і крашанок. Стандарти яєць

Як вибрати яйця для Пасхи



Яйця на Великдень не тільки входять практично в усі страви святкового столу, а й виступають в ролі окремого страви - крашанок. Звернемо увагу на маркування виробника і показник свіжості.

На курінних яйцях в магазині є маркування, що складається з букв і цифр.
(маркування яєць згідно ДСТУ 5028:2008
НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ ЯЙЦЯ КУРЯЧІ ХАРЧОВІ)




Буква «Д» - (добірна) означає, що яйце відноситься до розряду дієтичних, і може зберігатися не більше 7 днів, при кімнатній температурі. Зазвичай наноситься червоним чорнилом.
Буква «С» - яйце «столове» і зберігатися до 25 днів, без урахування дня знесення. Маркування наноситься синім чорнилом.
Яйця, не реалізовані протягом 7 діб, належать до столових.
До охолоджених належать яйця, які зберігали у холодильниках за температури від мінус 2 °С до О °С не більше ніж 90 діб.

Вага яєць


Друга цифра маркування означає - «Категорію» і вказує на вагу яйця.
«В» - це «відбірна категорія»
«0» - яйце важить більше 75 г, «вища категорія».
«Д», або «О» - 65 - 74,9 г, «добірна категорія» («отборная категория»).
«1» - 55 - 64,9 г, «перша категорія».
«2» - 45 - 54,9 г, «друга категорія».
«М» - 35 - 44,9 г, «дрібні».

Зверніть увагу, що середня маса яйця для рецепта з розрахунку - 45 г.

Ступінь блиску шкаралупи


Свіже яйце має матовий відтінок, це стосується і білих, і коричневих яєць.
Згодом, при зберіганні, шкаралупа починає блищати, і чим більше глянцю - тим довше лежить яйце.
Блищать так само і вимиті яйця - і це значить, що зберігатися воно може не більше 10-12 днів.

Яйце може «булькати»


При тривалому зберіганні яйця, шкаралупа стає пористою і туди потрапляє більше повітря. Тому при трясці чутно, як яйце всередині «бовтається».

Дієтичні яйця зберігаються 7 діб.
У митих яєць термін зберігання не перевищує 12 діб.
Столові яйця зберігають свіжість від 8 до 25 діб.


Вибирайте яйця до 12 денної давності
Для фарбування вибирайте яйця невеликого розміру - їх шкаралупа міцніша і ті, які були знесені 5-15 днів назад. Яйця двотижневої давності краще чистити і на шкаралупі не залишається білок, але при цьому вони будуть ще досить свіжими.

Щоб визначити свіже яйце чи ні, потрібно занурити його в воду. Якщо воно тоне, то свіже. Якщо спливає хоча б одним кінцем, то протухше, або протухла. Використовувати його не рекомендується.


Географічна прив'язка виробника важлива в тому сенсі, що чим ближче курник до магазину, тим менше яйце тряслося по дорогах.
Ця рекомендація спірна у випадку з мережевими магазину, де товар спочатку надходить на розподільчий центр, і тільки потім вже їх доставляють по магазинах.
Яйця з курника, який знаходиться в кілометрі від вашого будинку, може пройти шлях в добру сотню кілометрів. Спочатку їх відправлять на розподільний центр, і вже звідти вони надійдуть на прилавок.

Місце зберігання повинно бути сухим, чистим і без сторонніх запахів. Яйця добре вбирають в себе різні аромати. На упаковці не повинно бути ніяких плям або цвілі. Вдома яйця теж не рекомендується зберігати поряд із м'ясом і продуктами з сильним запахом.

Перед вживанням яйця рекомендується вимити теплою проточною водою з милом.
На шкаралупі може бути бактерія сальмонела. Це небезпечна інфекція. Тому мити руки рекомендується кожен раз, коли ви торкаєтеся до яйцю.


Не рекомендується звертати уваги на колір яєць, несертифіковані написи і шорсткість яєць. Все це ніяк не впливає на якість яєць. Під несертифікованими написами маються на увазі твердження «біо», «еко», «фітнес» характеристики яєць.
Під виглядом «біо-яйця» покупцеві пропонують звичайне куряче з якимись добавками, які підмішувалися в корм курці.

Варіть яйця в солоній воді. Навіть якщо яйце трісне, сіль не дасть витекти білку назовні.
Після того як яйця при варінні дійшли до потрібної кондиції, опустіть їх в крижану воду, так вони будуть краще чистити.


Порівнюємо яйця курей та перепілок


З точки зору хімічного складу, то різниця не відразу впадає в очі. Причому перепелині яйця не завжди знаходяться у виграші.
Зокрема, на 100 грамів продукту білків в курячих яйцях доводиться 12,7 грама, в перепелиних - 11,9; жирів в курячих - 11,5 грама, в перепелиних - 13,1; вуглеводів в курячих - 0,7 грама, в перепелиних - 0,6. Енергетична цінність перепелиних яєць трохи вище, ніж курячих: 168 ккал проти 157, але це теж не можна назвати істотною перевагою.


Крім того, в перепелиних яйцях вміст небажаного холестерину майже в два рази перевищує аналогічний показник курячих яєць. У чому ж їх краса? Виявляється, перепелині яйця виграють у курячих за змістом деяких мінеральних речовин і вітамінів. Наприклад, в перепелиних яйцях майже в три рази більше магнію і на 28% більше заліза, вітаміну А - майже вдвічі більше.

Фраза «яскравий жовток»
В цілому колір жовтка залежить від того, чим курка харчувалася. Зазвичай насичений жовтий колір жовтка мають яйця «домашніх» курей, які росли на волі. У фабричних курей, що сидять на дієті з комбікормів, колір жовтка світло-жовтий. Тому деякі виробники стали вводити в раціон курей добавки, що забарвлюють жовток в яскраво-оранжевий колір.

Якщо ви пофарбували яйце
Штучні хімічні барвники значно послаблюють шкаралупу, проникаючи крізь її пори. А ось яйця, пофарбовані бабусиним способом за допомогою цибулиння - навпаки, роблять стінки міцніше.

Будьте здорові!
1 0

Андрій Беляков 
Пасха, здоров'я
 Інші новини по темі:
З Великоднем! З Христовим Воскресінням!

З Великоднем! З Христовим Воскресінням!

новини церкви
Перепілки Гречаних з Гаврилівки: корисно і дохідно

Перепілки Гречаних з Гаврилівки: корисно і дохідно

Бучанські новини
Майстер-клас з писанкарства від художника Фурлета

Майстер-клас з писанкарства від художника Фурлета

Буча та регіон
Глистних захворювань можна уникнути

Глистних захворювань можна уникнути

Буча та регіон
Як відновити організм після хвороби та надміру ліків?

Як відновити організм після хвороби та надміру ліків?

Суспільство
Свята Пасха

Свята Пасха

новини церкви
Ялинкові прикраси — браковані

Ялинкові прикраси — браковані

Ірпінський вісник
Зміна правил сортування сміття та адреси пунктів прийому вторсировини (відеосюжет)

Зміна правил сортування сміття та адреси пунктів прийому вторсировини (відеосюжет)

Буча та регіон
Змінюються правила маркування харчових продуктів

Змінюються правила маркування харчових продуктів

Суспільство
Саме час робити добрі спави

Саме час робити добрі спави

Буча та регіон
Як захищають споживчі права бучанців

Як захищають споживчі права бучанців

Бучанські новини
В Україні дозволили торгувати ліками онлайн. Чи стане менше неякісних ліків

В Україні дозволили торгувати ліками онлайн. Чи стане менше неякісних ліків

законодавтство
Бучанське міське управління юстиції повідомляє

Бучанське міське управління юстиції повідомляє

міська юстиція
Незабаром Великдень: Як народжується писанка?

Незабаром Великдень: Як народжується писанка?

новини церкви
Що не працює у вихідні дні

Що не працює у вихідні дні

Буча та регіон
Коментарів: 0
Додати коментар
Інформація
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 370 днів з дня публікування.